Recuperen el cos del bussejador desaparegut a l'Estartit

El fang i els sediments que hi havia dipositats a dins la gruta on la víctima es va internar han dificultat l'operació

Els submarinistes de la Guàrdia Civil especialitzats en espeleologia han recuperat aquesta tarda el cadàver del bussejador desaparegut a l'Estartit (Baix Empordà) mentre feia pesca amb apnea.

El rescat ha durat unes dues hores i, d'aquestes, els submarinistes del cos estatal n'han passat ben bé una a l'interior de la cova. El sergent primer de la Unitat d'Activitats Subaquàtiques (UAS), Santiago Cifuentes, ha explicat que el fang i els sediments que hi havia dipositats a dins la cavitat -situada a la zona de la punta de les Tres Coves- han dificultat l'operació.

La llanxa dels Geas ha arribat a port amb el cadàver cap a un quart de vuit del vespre, i poc després se n'ha fet l'aixecament.

Els submarinistes de la Guàrdia Civil han sortit del port de l'Estartit pels voltants de les cinc de la tarda. Després de localitzar el cos del bussejador aquest matí a l'interior de la gruta, els submarinistes especialitzats en espeleologia s'han tornat a internar a la cova per recuperar el cadàver. Per portar a terme l'operació, com que la cova no estava cartografiada, la Guàrdia Civil ha hagut d'activar nou submarinistes que han vingut de diferents punts de l'Estat (com ara Valladolid o Osca).

A l'operatiu d'aquesta tarda també hi ha pres part la patrullera del cos estatal, que ha actuat de suport a la llanxa dels Geas (el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques). Segons ha concretat Cifuentes, en total els submarinistes que han fet la immersió s'han estat aproximadament una hora a l'interior de la gruta on es trobava el cadàver. La gruta es troba a una profunditat d'uns 18 metres i està situada a la punta de les Tres Coves, entre Montgó i l'Estartit.

"L'operatiu ha estat una mica complicat per la brutícia i el fang que hi havia a l'interior", ha explicat Cifuentes. El sergent primer també ha concretat que el cos del bussejador es trobava a una distància d'uns 30 metres de l'entrada de la cova. En aquest punt, la gruta fa una mena de cavitat i el cadàver s'havia quedat enganxat a la paret superior.

Precisament, el punt on s'ha localitzat el cadàver del bussejador es trobava a molt poca distància -de fet, a escassos metres- del lloc on ahir els Geas van trobar el seu fusell de pesca. Per rescatar el cos, els submarinistes s'han anat ajudant d'un fil de seguretat que han clavat a la part superior de la gruta, i que els ajudava a orientar-se a l'interior.

La Guàrdia Civil creu que la hipòtesi més probable és que el bussejador s'endinsés a la cova per atrapar una presa i que, un cop a dins, el fang que es va aixecar li impedís tornar enrere. Després de rescatar el cadàver de l'interior de la gruta, la Guàrdia Civil l'ha traslladat fins al port de l'Estartit. La llanxa dels Geas hi ha arribat pels voltants d'un quart de vuit del vespre i, poca estona després, s'ha fet l'aixecament del cadàver.

Bussejador experimentat

El bussejador desaparegut tenia 39 anys i era veí de Girona. L'home, Óscar L., va sortir a pescar amb apnea (sense ampolles) aquest diumenge al matí amb uns companys. Quan van veure que cap a la una del migdia no tornava a la seva barca, van ser ells els qui van donar l'alerta i es va activar el dispositiu de recerca, que des del principi es va centrar a la zona de la punta de les Tres Coves (situada entre Montgó i l'Estartit).

El bussejador era un submarinista experimentat i, de fet, se solia presentar als campionats de Catalunya d'apnea, on va quedar en primera posició el 2009. Aleshores, va estar-se gairebé set minuts a sota aigua.