Localitzen el cos sense vida del submarinista desaparegut a l'Estartit

El cadàver està a dins d'una cavitat de la cova

La Guàrdia Civil, els Bombers, Salvament Marítim i els Mossos d'Esquadra han reprès aquest matí la recerca del submarinista desaparegut aquest diumenge a l'Estartit. Després que ahir es trobés el seu fusell de pesca a l'interior d'una gruta propera a la punta de les Tres Coves, el cos estatal ha desplaçat fins a l'Estartit la seva unitat especialitzada en espeleologia per internar-se a la cavitat (que no estava explorada).

En total, han vingut nou submarinistes d'aquesta unitat des de Barcelona, Osca, Valladolid i Madrid. Pels voltants de les onze del matí, els bussejadors s'han internat a la cavitat submarina i han localitzat el cos poca estona després. El cadàver d'Óscar L. es trobava a uns cinc metres de distància d'on es va trobar el seu fusell de pesca (que tenia una presa enganxada).

El cos s'ha localitzat a una distància d'entre 25 i 30 metres de l'entrada de la cova, dins una mena de cavitat que forma la mateixa gruta (que es troba a 18 metres de profunditat). "S'ha trobat a la zona final de la galeria, enganxat a la paret superior i al damunt d'una llengua de fang", ha precisat el sergent primer de la Unitat d'Activitats Subaquàtiques (UAS) de la Guàrdia Civil a Madrid, Santiago Cifuentes.

Fang i sediments

Els submarinistes especialitzats s'han ajudat d'un fil de seguretat, que han anat clavant a les parets superiors de la gruta, per anar-se endinsant a la cova. A dins, el fang i els sediments en complicaven la visibilitat. "La hipòtesi més probable és que, un cop el submarinista es va endinsar a dins la cova i ja tenia el peix punxat, com que es va moure tanta brutícia no va poder trobar la sortida", ha dit Cifuentes.

Els submarinistes especialitzats han assegurat el cos del bussejador a la cavitat per evitar que es desplacés més endins. Aquesta tarda, els Geas tornaran a fer una immersió per intentar recuperar el cadàver. L'operació, però, és preveu complicada perquè -com ha precisat el sergent- "a dins la cova s'aixeca fang i cal planificar-ho bé".

Bussejador experimentat

El bussejador desaparegut tenia 39 anys i era veí de Girona. L'home, Óscar L., va sortir a pescar amb apnea (sense ampolles) aquest diumenge al matí amb uns companys. Quan van veure que cap a la una del migdia no tornava a la seva barca, van ser ells els qui van donar l'alerta i es va activar el dispositiu de recerca, que des del principi es va centrar a la zona de la punta de les Tres Coves (situada entre Montgó i l'Estartit).

El bussejador era un submarinista experimentat i, de fet, se solia presentar als campionats de Catalunya d'apnea, on va quedar en primera posició el 2009. Aleshores, va estar-se gairebé set minuts a sota aigua.