Creen el primer registre d'iniciatives mediambientals que es dediquen a la conservació de la natura

Ara n'hi ha prop de 800 identificades de diferents entitats

El Departament d'Acció Climàtica crearà els propers dies un registre amb totes les iniciatives mediambientals que es dediquen a la conservació de la natura a Catalunya. Es tracta d'una demanda que ja fa anys que aquests actors reclamen i que ara el Govern ha decidit tirar endavant.

L'objectiu és tenir constància de totes les accions per preservar el medi que fan les finques o entitats privades de Catalunya i poder-les ajudar en el seu propòsit. En aquest sentit, Mascort ha explicat que el primer pas és identificar-les -actualment en tenen 796 de 74 entitats diferents- i obrir el registre a les que encara no hi són per tal que s'hi apuntin.

La idea és que les que estiguin registrades tinguin prioritat per optar a ajudes o subvencions.

Aquelles entitats que vetllin per la preservació de la biodiversitat en diferents espais tindran, en breu, l'opció d'apuntar-se al registre que està creant el Govern. La idea és "ordenar" les entitats i finques -majoritàriament privades- que desenvolupen tasques d'aquestes com la preservació de basses o de boscos madurs, per tal que el Govern pugui millorar la relació i la coordinació amb totes elles. Actualmenthi ha gairebé 800 iniciatives de 74 entitats, si bé des de l'executiu donen per fet que moltes altres encara no les tenen identificades.

La idea doncs, és que totes aquelles propostes s'adhereixin al registre i així Acció Climàtica pugui treballar-hi directament. El conseller del ram, David Mascort, ha destacat que es tracta d'una vella reivindicació de totes aquestes entitats que ara "per fi" podran tenir un registre on aparèixer i concretar quin és el seu radi d'acció.

Mascort ha assenyalat que l'objectiu és que tinguin prioritat a l'hora d'accedir a subvencions o altres ajudes. "Són pràctiques que duen a terme actors de la societat civil i les podrem tenir identificades i serà més fàcil actuar amb elles o ajudar-les quan faci falta", ha remarcat Mascort.

El conseller ha deixat clar que la preservació del medi és una acció "tan gran que el Govern no pot fer sola, evidentment. Necessitem aquestes entitats". Per això, el registre té el propòsit de fixar el marc d'actuació de cada iniciativa i donar-li el suport necessari perquè tiri endavant.

Per primera vegada

Mascort ha assenyalat que es tracta de la primera vegada que es crea un registre com aquest i ha reconegut que pot ser bo en tots els àmbits, també en la prevenció d'incendis, per exemple. "Totes aquestes iniciatives de boscos madurs i gestió forestal segur que ajuden també a la gran tasca que fem en la prevenció i extinció d'incendis forestals", ha remarcat.

Mascort ha presentat aquest registre des de la masia Can Prats, al terme municipal de Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), acompanyat del director general de Polítiques Ambientals i la delegada d'Acció Climàtica a les comarques gironines, Elisabet Sánchez.