Un total de 181 pescadors gironins adherits al projecte Pesca Neta utilitzen l'aplicació que serveix per registrar la brossa i els plàstics que recullen del mar. Es tracta d'una eina molt senzilla i intuïtiva que permet fer un recompte detallat de les deixalles que pesquen.
Cada embarcació té un contenidor específic de Pesca Neta que omplen amb la brossa que troben i quan arriben a port fan el recompte i introdueixen les dades a l'app com ara els quilos recollits i la tipologia de residus.
A més, també introdueixen una fotografia per deixar constància de tot el que recullen. Finalment, la brossa es diposita als diferents contenidors de reciclatge que hi ha distribuïts a les onze confraries de Girona
Els pescadors participants són de diverses modalitats: arrossegament, palangre, encerclament i arts menors. Però els d'arrossegament són els que registren més quilos, pel fet que recullen la brossa dipositada al fons del mar. Al setembre se sabrà la xifra total de residus recollits pels nostres pescadors. Tot i això, fins al dia d'avui, l'aplicació mòbil en l'àmbit gironí ha comptabilitzat prop de 1.500 registres.
Se sap, però, que durant el 2022 els pescadors catalans van omplir 11 camions cisterna amb 70.000 litres de deixalles marines al litoral. La majoria (62%) bosses, ampolles, canyes i fils de pescar, envasos de plàstic o tovalloletes.
Una altra de les informacions recollides és que els pescadors de Girona dediquen prop de 1.000 hores anuals a la recollida, triatge i reciclatge dels residus.
La biòloga i dinamitzadora del projecte Pesca Neta en l'àmbit gironí, Stefania Minuto, explica que "gràcies a que l'app és molt senzilla i ràpida d'utilitzar hem notat una millor precisió de les dades recollides". A més, diu, "la predisposició dels pescadors ha sigut d'allò més positiva i el compromís és més constant que altres anys".
D'altra banda, Minuto, destaca que en aquesta edició, "hi ha més pescadors d'arts menors que fan servir la nova aplicació mòbil i això és de valorar". Pel que fa al vessant científic, la biòloga remarca que s'hauria de reduir l'ús de plàstic d'un sol ús i fer més pedagogia ambiental sobre l'impacte dels residus, sobretot pel que fa a les tovalloletes higièniques, ja que la majoria no són biodegradables i molta gent les llança al vàter i aquestes acaben al mar.
Pesca Neta va néixer el setembre de 2020 com una acció col·lectiva del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, les Federacions Territorials de Confraries de Pescadors de Barcelona, Girona i Tarragona i hi estan adherides totes les Confraries de Pescadors de Catalunya per contribuir en la neteja del mar Mediterrani.