El Festival Castell de Peralada va generar un impacte superior als 12 MEUR

Els 21.532 assistents van fer una despesa mitjana de 303 euros que va permetre mantenir 276 llocs de feina

Els 21.532 assistents de l'edició de l'any passat del Festival Castell de Peralada van generar un impacte econòmic de 12,2 milions d'euros i el manteniment de 276 llocs de feina, 255 d'ells a Catalunya. Aquestes són les principals conclusions de l'estudi d'impacte econòmic del festival elaborat per la consultoria Deloitte presentat aquest dimarts.

Dels 12,2 milions, el 92%, 11,2 milions, van revertir en l'economia catalana, i la resta, 0,9 milions, en l'espanyola. A Catalunya, per cada euro invertit en el pressupost del festival se'n van generar 3,22 euros. Pel que fa als llocs de feina generats, el 47% es van concentrar en el sector de la hostaleria, i el 25% en el comerç minorista.

Félix Losada, autor de l'informe, ha apuntat que els 21.532 assistents de l'edició de l'any passat del Festival Castell de Peralada van generar un impacte econòmic de 12,2 milions d'euros. D'aquests, el 92%, 11,2 milions, es van generar a Catalunya el que va suposar 1,2 milions d'euros en retorns fiscals. Del total de despesa, més de sis milions van revertit en el sector de l'hostaleria que ha estat el més beneficiat.

Segons l'estudi, els assistents al festival l'any 2012 van incórrer en una despesa mitjana de 303,6 euros, entrades a banda, amb una estança mitjana de 2,2 dies a la zona. Pel que fa al perfil del públic, l'informe apunta que es tracta d'una dona de 51 anys, amb estudis universitaris i que assisteix al certamen en cotxe.

Un dels aspectes més destacats per l'autor de l'informe ha estat el retorn que genera el festival respecte a la inversió realitzada tant pública com privada. En aquest sentit, Losada ha assegurat que per cada euro del pressupost de l'Associació Cultural del Castell de Peralada se'n generen 3,22 euros. Un retorn que encara és més important si es compara amb cada euro rebut pel festival en subvencions. Aquí, per cada euro invertit dels 257.000 euros, el 6,5% del total del pressupost, que rep el festival de fons públics se'n generen 47,24 euros, fent del de Peralada un dels festivals amb "el ràtio més eficient".

Pel que fa a la generació d'ocupació, el Festival Castell de Peralada contribueix a mantenir 255 llocs de feina, 255 d'ells a Catalunya. D'aquests, el 47% es van concentrar en l'hostaleria i el 25% en el comerç minorista.

L'informe econòmic presentat aquest dimarts, demostra doncs segons el seu autor, Félix Losada, el "rellevant paper econòmic del festival" i la "seva important contribució a l'economia catalana i espanyola. Un impacte econòmic molt lligat, ha explicat, al fet que el certament se celebri en una petita població com Peralada, a l'Alt Empordà, i no en una gran ciutat com passa amb la majoria de grans festivals. Aquest fet explica que la seva repercussió econòmica sigui molt més significativa perquè es generen necessitats com ara l'allotjament o el transport del públic assistent, que en un 95% dels casos ve de fora de Peralada, que en d'altres festivals no es generen.

L'acte de presentació de l'informa ha comptat amb la presència del director del festival, Oriol Aguilà, l'alcalde de Peralada, Pere Torrent, i el subdirector de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent.

L'edició d'enguany del Festival de Peralada se celebrarà del 13 de juliol i el 17 d'agost.