Troben el fusell de pesca del submarinista desaparegut

La Guàrdia Civil i els equips de recerca continuen pentinant la zona

Els equips de rescat han reprès la recerca del submarinista desaparegut pels voltants de les deu del matí. A l'operatiu hi participa Guàrdia Civil, Salvament Marítim, Bombers i Mossos d'Esquadra. Des de primera hora, la recerca s'ha centrat en una de les grutes que hi ha a la zona de la punta de les Tres Coves, situada entre la cala Montgó i l'Estartit.

Aquesta cavitat es troba a uns divuit metres de profunditat i ha estat allà, precisament, on els submarinistes dels Geas hi han localitzat el fusell de pesca del bussejador. L'arma tenia un peix clavat i es trobava a una distància d'uns 30 metres de l'entrada de la gruta. Aquesta és una de les coves que hi ha a l'indret de les quals no se'n coneix massa la tipologia, perquè no ha estat explorada.

Un dels submarinistes del Geas que participa en la recerca, Ivan Garcia, ha explicat que a l'interior de la gruta "hi ha poca visibilitat" i que la seva "complexitat" -la roca fa una corba- fa que inspeccionar-la sigui "molt més complex" del què es pensaven. Per això, la Guàrdia Civil ha activat el grup especialitzat en espeleologia submarina, que ara es traslladaran fins a l'Estartit per endinsar-se més a la cova.

"Pensem que és molt probable que el submarinista estigui a dins la gruta, perquè la troballa del fusell ens apunta aquesta possibilitat", ha dit Garcia. De totes maneres, i en espera que arribin els especialistes, l'operatiu de recerca continuarà. No a l'interior de la cova, però sí pels voltants, per descartar que els corrents marítims no haguessin arrossegat el cos del desaparegut, o bé que estigui pels voltants.

"Ahir bufava vent del sud i pot ser que el mar l'hagués desplaçat cap al nord, si es trobava a l'exterior del la cova", ha explicat el membre dels Geas. Ivan Garcia, però, també ha explicat que la gruta on s'ha localitzat el fusell de pesca no és "una de les coves habituals" on els bussejadors hi solin entrar.

Gairebé set minuts d'apnea

El bussejador desaparegut, Óscar L., és veí de Girona i té 38 anys. Ahir al matí va anar amb uns companys fins a la zona de la punta de les Tres Coves i cap al migdia, en veure que no havia tornat a la barca, van ser ells qui van donar l'alerta. El bussejador practicava pesca submarina amb apnea (és a dir, a pulmó lliure) quan va desaparèixer.

Óscar L. és un submarinista experimentat i, de fet, se solia presentar als campionats de Catalunya d'aquesta modalitat, on va quedar en primera posició el 2009. Aleshores, va estar-se gairebé set minuts a sota aigua.

La Guàrdia Civil creu que ahir es va internar a la gruta per pescar i no en va poder sortir. El submarinista, a més, duia pesos als peus que feia servir com a llast. "Estem parlant d'una persona amb molta experiència i capacitat", ha explicat Ivan Garcia. I ha precisat: "Es podia haver internat a la gruta per fer-hi immersió; de fet, els seus companys diuen que era habitual que entrés a coves per pescar".

Mentre esperen que arribin els espeleòlegs de la Guàrdia Civil, la recerca continuarà amb barques i submarinistes per aquesta zona, compresa entre l'Escala i l'Estartit.