Erika Baikoff inaugura les nits de cançó poètica de la Schubertíada a Vilabertran

La cantant lírica i James Baillieu despleguen un repertori amb Schubert, Marx o Txaikovski

El "talent jove" de la soprano Erika Baikoff ha inaugurat aquest dimecres la 31a edició de la Schubertíada de Vilabertran (Alt Empordà). La cantant lírica i el pianista James Baillieu han desplegat un repertori de cançons poètiques amb peces de Franz Schubert, Eric Wolfgang Korngold i Joseph Marx a la primera part i de Rimski-Kórsakov, Txaikovski i Rakhmàninov, a la segona.

El director del festival, Víctor Medem, ha remarcat que Baikoff és una jove promesa que, a més, és russo-americana. Per això, han fet aquesta aclucada d'ull a les seves arrels amb les cançons escollides. Medem també exposat que l'aposta pel talent emergent forma part de l'ADN de la Schubertíada, que forja vincles duradors amb els artistes.

Les Schubertíades eren originàriament unes reunions d'amics de Franz Schubert integrades per músics, pintors, poetes i melòmans que es reunien a Viena per conèixer i explorar la música i la poesia. Inspirat en aquelles trobades artístiques, Vilabertran acull any rere any una de les cites més importants per als amants de Schubert: un festival que gira entorn a la seva figura i que recupera aquest tipus de trobades íntimes lligades a l'art.

Es tracta d'un gènere, el del lied, que busca arribar al públic amb aquestes composicions breus per a veu i piano. Si la 30a edició de la Schubertíada va tancar amb xifres "rècord", l'any després de l'aniversari ha començat pujant a l'escenari una soprano de 28 anys, jove promesa de la cançó lírica, Eirka Baikoff. Era el tercer concert al festival, on va debutar l'any passat. Al piano, James Baillieu, descrit per The Daily Telegraph com un "fora de sèrie".

La vetllada ha començat amb dos lieds de Schubert, Atys i Der Zwerg. La segona part, però, s'ha focalitzat en compositors russos, una mena d'homenatge als orígens de la soprano, amb peces de Rimski-Kórsakov, Txaikovki i Rakhmàninov.

El director del festival, Víctor Medem, ha recordat que la Schubertíada aposta sempre per impulsar el talent emergent i establir lligams amb les joves promeses, que al final acaben sent habituals del festival quan ja s'han convertit en estrelles mundials. Un dels casos més paradigmàtics, segurament, ha estat el de Matthias Goerne, que continua mantenint l'idil·li amb el festival.

El festival proposa per a aquesta edició 19 concerts amb 48 artistes, compaginant grans figures com Matthias Goerne, Julia Kleiter, Christoph Prégardien, Katharina Konradi, Dorothea Röschmann i Andrè Schuen amb els debuts també d'Anna El-Khashem i Johannes Kammler.

Medem també ha destacat, entre les propostes d'aquest any, un concert "molt especial" que el pianista menorquí Marco Mezquida oferirà el 19 d'agost. Especialitzat amb la improvisació però de formació clàssica i amant de Schubert, desenvoluparà un programa de piano inspirat en l'univers del compositor. "Serà la base, però veurem com acaba quan entri en joc la seva creativitat i màgia", ha conclòs el director del festival.

Finalment, el Quartet Casals clourà el festival amb fragments de L'art de la fuga de Bach i l'intens Quartet núm. 14 'La mort i la donzella' de Schubert.