Figueres tallarà al setembre el subministrament d'aigua als que no paguin

L'Ajuntament calcula que a dia d'avui el deute supera els 600.000 euros

En plena sequera, l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) s'ha marcat com a objectiu regularitzar el servei de subministrament d'aigua potable que fa l'empresa plurimunicipal, Fisersa.

El consistori calcula que hi ha factures impagades acumulades per valor de 600.000 euros i que hi ha almenys un centenar de comptadors que no estan al corrent de pagament. A més, l'equip de govern és conscient que hi ha un problema real de frau en les connexions –com ja passa amb la llum-, que encara fa més difícil de quantificar les pèrdues reals per a les arques públiques.

Per posar-hi fre, en les properes setmanes estan previstos dispositius per desactivar les connexions irregulars als barris on se sospita que n'hi ha. Per altra banda, a partir del 15 de setembre s'engegarà una campanya per regularitzar els pagaments pendents.

Els habitatges i negocis que tinguin impagats rebran una notificació. En ella se'ls recordarà que ja no es cobra per canviar la titularitat del contracte –fa dos anys costava uns 200 euros- i que els deutes es podran pagar de manera fraccionada.

Des del govern fan especial incís en el fet que no es cobrarà per fer un canvi de nom, conscients que en molts casos els impagaments venen derivats d'un anterior inquilí o propietari, però recorden que en aquests casos els actuals inquilins o propietaris són plenament conscients que no estan al corrent de pagament.

Per això, se'ls deixarà un termini i si no ho regularitzen, se'ls tallarà l'aigua. Només en quedaran exemptes aquelles persones que hagin acreditat la seva situació de vulnerabilitat i que l'Ajuntament ja té identificades.

"Donarem facilitats a la gent que no està al dia, que ho podrà fraccionar, i d'altra banda, actuarem contra aquells que estan cometent frau i que no es volen posar al dia", assegura Alemany.

Des de l'Ajuntament de Figueres, a més, recorden que no pagar els rebuts també implica deixar d'abonar els impostos corresponents. No només aquells que fan referència al servei d'aigua, sinó també -i sobretot- a les escombraries.

D'altra banda, l'Ajuntament va aprovar en el darrer ple un canvi en el sistema de 'bo social' per a les famílies vulnerables perquè han detectat consums excessius en alguns habitatges que tenen l'ajuda. En aquest sentit, s'ha acordat que un cop se superin els 20 metres cúbics, es pagarà al preu de tarifa normal.

Prova pilot amb comptadors digitals

A més i també a partir del setembre, es posarà en marxa una prova pilot amb comptadors digitals per tenir lectures a temps real. Se seleccionaran diferents punts com a pas previ a la digitalització del servei i l'accés a factures digitals. Cal recordar que actualment Fisersa no permet fer tràmits telemàtics i que les factures s'envien en paper.