La sequera no frena la producció de poma de Girona que recollirà més de 88.500 tones

El sector assenyala que l'estalvi d'aigua ha estat important

La sequera no ha frenat la producció de poma de Girona. Les 78 empreses que en cultiven preveuen recollir més de 88.500 tones de fruita entre els mesos d'agost i novembre que és quan acaba la temporada.

A més, des del sector assenyalen que serà una poma de "molt bona" qualitat i en destaquen el "bon calibre" de la fruita. Tot plegat, malgrat les restriccions de rec imposades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els darrers dies que limita la quantitat d'aigua que es pot fer servir de l'aqüífer del Muga-Fluvià.

En aquest sentit, cal tenir en compte que moltes de les pomeres es reguen gràcies a aquest aqüífer. Per això, els pagesos posen en valor l'estalvi d'aigua que s'ha fet, gracies a tecnologia com els sensors o el gota a gota.

"Esperàvem una bona qualitat de la poma i la veritat és que ho hem aconseguit en comparació amb l'any passat on les nits eren tropicals i hi havia molta fruita que no la podíem collir. Hem tingut el contrast tèrmic que necessita la poma", assenyala el productor i responsable de Begudà Fruits, Jordi Begudà.

La realitat, però, és que la sequera ha estat un dels condicionants d'aquest estiu en molts àmbits, especialment en els conreus. En aquest sentit, cal destacar que una part important de la producció de poma es troba a la zona de l'Alt Empordà, que depèn del regadiu de l'aqüífer del Fluvià, una zona que aquest dimecres va començar a aplicar les restriccions per emergència per falta d'aigua.

El president de l'IGP Poma de Girona, Jaume Armengol, assenyala, però, que el fet que les restriccions arribin ara són un "mal menor", ja que s'inicia la recollida de la fruita i, per tant, els arbres necessitaran molta menys aigua que no pas fa dos o tres mesos.

Amb tot, Armengol reconeix que ens trobem en una situació "molt greu" i que cal tenir en compte de cara al futur. Una impressió que comparteix el director de l'IRTA Mas Badia, Joan Bonany, que reconeix que es tracta d'una situació nova per als pagesos. "Mai abans havíem hagut de regar amb una restricció com la que hem tingut aquest any. Ens haurem d'adaptar", ha ressaltat.

La feina dels productors

Tant Bonany com Armengol han destacat la importància que han tingut els productors de fruita per estalviar l'aigua necessària els darrers anys. En concret, s'han instal·lat sensors per tal de saber exactament quanta aigua era imprescindible per tal de poder tenir una bona qualitat de la poma.

A més, amb el mètode del gota a gota es pot ajustar la quantitat de litres en època de sequera. Es deixa enrere el model d'inundació que es feia habitualment i que suposava una despesa de litres d'aigua molt més gran que l'actual.

Una nova varietat

El canvi climàtic ha obligat a reinventar-se als pagesos. Així han tirat endavant noves varietats com la 'Tuti', que necessita una aportació d'aigua molt més petita que l'habitual. Està previst que l'any que ve surtin les primeres pomes d'aquesta varietat.