Els municipis de l'Alt Empordà, que depenen de l'aqüífer del Fluvià-Muga i que a partir de la setmana que ve entraran en situació d'emergència, diuen que l'ACA els insta a sancionar els que incompleixin les restriccions però es queixen que no tenen prou eines per fer-ho.
En una reunió que han mantingut de forma telemàtica aquest dijous amb el director de l'ACA, Samuel Reyes, alguns dels alcaldes han posat de manifest que els municipis petits tindran dificultats per gestionar-ho i que, a més, no tenen dades en temps real per saber qui compleix i qui no.A la trobada, l'ACA ha facilitat les dades de consums i més de la meitat dels 22 municipis afectats superen el llindar actual dels 230 l/habitant i dia. La situació d'emergència situarà aquest llindar en 200.
Segons les dades de juny, Peralada en consumeix 493. Sant Pere Pescador, en canvi, se situa per sota amb uns 150 l/habitant. Badosa, que també presideix el Consell Comarcal, diu que prop d'un 60% sobrepassen els límits que actualment hi ha establerts però admet que les casuístiques són molt diverses. En aquest sentit, l'alcalde de Peralada, Miquel Brugat, diu que en el seu cas el municipi compte amb moltes urbanitzacions i zones on hi ha cases on la gent no està empadronada.
En el cas de Viladamat, la seva alcaldessa Dolors Pons, diu que les dades que els ha facilitat l'ACA no els "quadren" amb les que ells tenien i que intentaran esbrinar qui s'ha equivocat. En qualsevol cas diu que s'han de prendre mesures però creu que no es pot deixat tot en mans dels ajuntaments que, com passa amb el seu, tenen poc personal i els falten eines per fer complir les restriccions. També ho veuen així Brugat i Badosa. "Serà difícil", diu el batlle de Sant Pere.
En aquest sentit, diu que l'ACA ha plantejat la possibilitat de fer –d'acord amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM)- una mena d'ordenança tipus per a tots els ajuntaments. Tot i això, Badosa creu que serà complicat saber exactament qui no compleix i qui sí.
D'altra banda, Pons critica que el director de l'ACA hagi dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que "hi ha més zones enjardinades a l'Empordà que a Barcelona". Pons creu que no es pot generalitzar i que, almenys a Viladamat, hi ha molts jardins amb la gespa seca. "Jo per exemple tinc un petit jardí i hi he posat gespa artificial. Potser des d'un dron li ha semblat un jardí ben verd", afirma.
Durant la trobada, l'ACA també s'ha mostrat oberta a negociar restriccions més quirúrgiques. Això inclouria que si el Fluvià es manté en millor condicions que la Muga, es puguin tractar com dues unitats separades.
La declaració, que previsiblement entrarà en vigor a finals de la setmana que ve, afectarà 22 municipis de l'Alt Empordà que s'abasteixen de l'aqüífer Fluvià-Muga, i dos municipis del Baix Camp que depenen de Riudecanyes.