Aflora l'incivisme a l'estany de Banyoles: grafitis, pesca furtiva, pàdel surf o bany en zones prohibides

El consorci lamenta que la problemàtica va a més

Són les dotze del migdia i a l'embarcador del Club Natació de Banyoles la calor es deixa notar. Des d'aquí, la barca del Consorci de l'Estany comença a resseguir-ne el perímetre. Passada la Caseta de Fusta, una de les tres zones habilitades per al bany, tres joves estan pescant en una zona on està prohibit. Intenten amagar la canya, però ja els han vist.

Una mica més enllà, la vegetació de ribera té clapes del tot aixafades. És el rastre de pescadors furtius, que s'obren pas entre els arbres i malmeten l'hàbitat protegit. I a l'altra banda de l'estany, sense cap zona on el bany hi estigui permès, els miradors i arbres -en alguns, s'hi han penjat cordes i tot- es converteixen en trampolins improvisats.

"Hi ha llocs que s'han convertit en autèntics punts negres", explica el coordinador del consorci, Miquel Campos, en referència a la gent que aprofita per llançar-se a l'aigua i banyar-se. I això, malgrat que als camins que ressegueixen aquesta part de l'estany de Banyoles, hi ha cartells que ho prohibeixen de manera explícita.

El director del consorci, Albert Tubert, que al seu torn també és regidor de Medi Ambient, admet que l'incivisme s'ha convertit en un problema recurrent. "Estem en un espai natural que és un dels més humanitzats que hi ha a Catalunya, i la gent no sempre entén que hi ha d'haver un equilibri entre la protecció i el gaudi", explica.

De fet, imatges d'aquests últims dies parlen per elles mateixes. Fotos de gent fent pàdel surf al mig de l'estany, banyant-s'hi amb flotadors, entrant a l'aigua al costat de les pesqueres o, fins i tot, el vídeo d'un home que es passeja amb una bicicleta flotant. I a això, s'hi sumen també aquells qui pesquen en llocs no autoritzats, que circulen amb moto pels camins, que fan pícnic en espais no autoritzats o les pintades i grafitis que han aparegut en miradors i casetes.

Tubert explica que part d'aquest incivisme a l'estany de Banyoles encara s'arrossega dels anys de pandèmia. "Hi va haver gent, per exemple, que va descobrir-hi espais per fer botellots o festes", concreta el director del consorci.

"Hi ha intencionalitat"

A més, l'arribada de l'estiu, la calor i la temporada de bany també contribueixen a què hi hagi més gent que se salti la normativa. "La majoria de la gent sap que hi ha restriccions, perquè a més estan senyalitzades", concreta el coordinador del consorci. "Però quan et trobes amb gent banyant-se fora de les zones permeses, sovint et diuen que no han vist cap cartell, encara que tan sols estigui uns metres més enllà", diu Campos. "O bé intenten amagar-se i sortir corrents", precisa.

El coordinador lamenta que, a l'hora de saltar-se les prohibicions, molts ho fan amb coneixement de causa. "Hi ha intencionalitat", subratlla. I com a exemple, posa aquells qui pesquen sense autorització allà on està prohibit o els qui porten piragües o altres elements de navegació a l'estany. "Tota aquella navegació que no estigui autoritzada per l'Ajuntament està prohibida; perquè si les taules de pàdel surf o piragües han estat en altres llocs, poden portar adherides espècies exòtiques i això es pot convertir en un problema", explica.

De fet, Campos explica que un dels problemes que genera l'incivisme és, precisament, l'impacte sobre la biodiversitat de l'estany. "Si hi ha àrees pensades per a fauna que s'acaben malmeten, els animals en marxen; i en aquells casos on es trepitja vegetació de ribera, s'estan aixafant hàbitats protegits d'interès comunitari que tenen valor ambiental", precisa.

Fins a 3.000 euros

Per posar fre a l'incivisme, el Consorci de l'Estany intensifica la vigilància. Ho fa de manera coordinada amb la resta de cossos: la Policia Local de Banyoles, els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals. I cada vegada que detecta algú que se salta la normativa, el consorci els alerta perquè la infracció acabi en multa.

Campos explica que, en funció de la gravetat, aquestes sancions poden anar des dels 150 fins als 3.000 euros. Banyar-se en una zona on no estigui permès, més enllà de les tres que hi ha habilitades (el Club Natació, la Caseta de Fusta i els Banys Vells) comporta una multa de 600 euros, per exemple.

Només aquest estiu, d'ençà que va començar la temporada de bany, la Policia Local de Banyoles ja porta més de vint denúncies. I a aquestes, s'hi han de sumar també les que aixequen els rurals (en els casos de pesca furtiva o no autoritzada, per exemple) o els Mossos d'Esquadra (que són els qui actuen quan la infracció es comet a la banda de Porqueres).

El director del consorci també explica que, en paral·lel, tots aquells actes de vandalisme que s'han d'arreglar també comporten que s'hagin de deixar de fer altres actuacions. "La gent potser no se n'adona que fer una pintada o destrossar una tanca té un cost econòmic; el consorci és petit i té recursos limitats, i allò que destina a arranjar aquests desperfectes va en detriment d'altres coses, com ara noves torres de guaita o la creació d'itineraris", diu. "És una llàstima que s'hagin d'esmerçar esforços i diners que es podrien destinar a ampliar l'oferta lúdica i natural de l'estany de Banyoles", conclou.