Portbou acusa l'anterior equip de govern per no haver afrontat el problema de l'aigua

Veïns del municipi reconeixen que surt salada i eviten cuinar i beure'n

L'alcalde de Portbou (Alt Empordà), Gael Rodríguez, acusa l'anterior equip de govern de "desídia" en relació al problema de l'aigua, que surt salada per l'excés de clorur. El problema ve de les membranes de la planta d'osmosis que té el municipi i que estan caducades des de 2019.

Rodríguez admet que hi ha un conflicte per saber qui s'ha de fer càrrec dels més de 60.000 euros que costen, però recorda que l'Ajuntament n'és "el màxim responsable" en darrera instància.

Per això considera que anteriorment "no s'ha fet tot el que calia" i assegura que divendres el problema estarà solucionat. Mentrestant, els veïns eviten cuinar i beure aigua de l'aixeta. "La fem servir per dutxar-nos i les coses de casa", assenyala un veí.

Des d'aquest dimarts i fins que es resolgui, un camió subministrarà aigua potable pels diferents barris del municipi. En concret, des de les 8 del matí la cisterna en repartirà cada dia a la porta del gimnàs de l'escola, l'antic ajuntament, la caserna de la Guàrdia Civil, la plaça Major i l'aparcament de sorra del mercat municipal.

L'alcalde assegura que divendres ja estarà solucionat però critica que el problema ve de lluny i que durant molt de temps no s'ha fet res per resoldre'l. "En aquest poble hem estat confiat perquè tenim un pantà i una planta d'osmosis, però no ens hem preocupat de que això no falli. I hem acabat arribant a un poble amb el pantà contaminat i una planta que no filtra bé la sal", assegura Rodríguez.

En aquest sentit, apunta directament a l'anterior equip de govern i diu que s'ha arribat fins aquí per "desídia". També carrega contra Agbar, l'empresa que gestiona el servei, però diu que la "responsabilitat final" és de l'Ajuntament, que "és qui ha de vetllar perquè l'aigua que tinguem sigui decent i de qualitat".

Rodríguez diu que li consta que l'anterior govern era coneixedor de la situació i que, de fet, s'havien entrat diversos pressupostos per arreglar les membranes que estan obsoletes però que no es va fer. "És cert que hi ha certs dubtes sobre qui les ha de pagar", diu tot afegint que "l'empresa pagarà el que toqui i l'ajuntament farà el que hagi de fer".

D'altra banda, l'Ajuntament s'ha reunit amb la desena de bars i restaurants que hi ha al municipi i els ha emplaçat a adoptar mesures per garantir-se l'aigua i a passar la factura al consistori perquè ho pugui reclamar a qui correspongui.

Omplint garrafes i ampolles

Aquest matí a primera hora, desenes de persones s'han acostat a la zona amb garrafes per omplir-les i dur-les a casa seva. No només veïns i veïnes sinó també turistes que hi ha vingut a passar les vacances.

"A mi m'ho van explicar uns amics que tinc aquí però l'aigua de l'aixeta fa temps que no la bevem perquè últimament ja se li notava el gust salat", explica en Xavi Sanz. Tampoc per cuinar, com en Benet Nadal que diu que ja només la utilitzaven per dutxar-se. "Ho havíem notat, sí", assegura Nadal.

La Pili Fernández diu que aquesta no és la primera vegada que passa i que es nota molt, per exemple, al rentar les dents.

El setembre de l'any passat, una cisterna ja va haver d'abastir d'aigua potable el municipi després que al pantà es detectés una alta concentració de ferro i manganès i l'aparició d'una microalga a l'aigua.