Veïns de Selva Brava i Font Bona irrompen a la C-35 a Llagostera per protestar pels talls d'aigua

Fa setmanes que conviuen amb les aturades del subministrament que gestiona Rec Madral

Desenes de veïns i veïnes de les urbanitzacions Selva Brava i Font Bona han tallat aquest diumenge, entre les set i les nou del vespre, la C-35 al seu pas per Llagostera (Gironès). Ho han fet per protestar contra els talls continuats del subministrament d'aigua amb els que conviuen des de fa temps i que s'han vist agreujats les darreres setmanes amb talls de fins a cinc dies consecutius.

El president en funcions de Font Bona, Fermí Santamaria, ha explicat que en alguns moments s'han sentit "desesperats" i que, per això, no han volgut suspendre la manifestació tot i que en aquests moments tenen aigua. "Picarem pedra cada dia fins que es trobi una solució definitiva", ha sentenciat. El servei el gestiona actualment l'empresa Rec Madral.

Des de fa temps, els residents a les urbanitzacions llagosterenques Selva Brava i Font Bona han de conviure amb els talls continuats del subministrament d'aigua a les llars. Una situació que ha empitjorat aquest estiu.

Un dels episodis recents més greus va començar el segon dissabte de juliol quan, en plena onada de calor i amb alerta per calor intensa activada pel Procicat, els veïns i veïnes es van quedar quatre dies sense aigua.

Aquest dijous passat, el servei es va tornar a suspendre i des de les plataformes dels veïnats van anunciar que tallarien la C-35 aquest diumenge en senyal de protesta, com ha acabat passant.

Amb pancartes on es podia llegir 'L'aigua no és un privilegi, és un dret' o 'Fora Rec Madral' i garrafes d'aigua buides, els residents de les dues urbanitzacions es queixaven de la situació que pateixen. "L'aigua és necessària per a tot", ha exposat Mònica Lozano, veïna de Selva Brava, que es denunciava que "fa temps" que conviuen amb la situació i que "la xarxa perd aigua en mig d'una sequera com l'actual".

En la mateixa línia, un veí de Font Bona, Rafael España, ha denunciat que "Rec Madral no fa un bon manteniment de la xarxa que pateix fugues d'aigua continuades". Una altra veïna de Font Bona, Anna Gómez, diu que "no hi ha intenció de solucionar l'avaria" i ha exposat que viuen "lluny del poble" i que "hi ha gent gran que no té mitjans per acostar-s'hi".

Durant els talls en el subministrament d'aigua a les llars, l'Ajuntament ha activat cada vegada una sèrie de mesures per donar suport als veïns. S'han habilitat les dutxes del pavelló municipal, s'han fet pujar camions cisterna per omplir recipients amb aigua no potable i també s'han subministrat garrafes d'aigua potable als afectats.

Setze quilòmetres de cua

La Manifestació ha provocat llargues cues de vehicles procedents de l'Empordà i la Costa Brava que es dirigien a Barcelona i l'àrea metropolitana. El trànsit no s'ha aturat del tot en cap moment perquè s'ha habilitat un carril lateral per on poder circular. Poc abans de finalitzar la protesta, la cua que s'havia format era d'uns setze quilòmetres i arribava a Platja d'Aro (Baix Empordà).

Sancionar a Rec Madral

L'Ajuntament ha donat suport a la manifestació. La regidora d'Urbanitzacions, María Carmen Flores, ha explicat que fan costat als veïns perquè "Rec Madral està incomplint el contracte" i ha assegurat estan estudiant prendre mesures legals contra aquesta empresa que gestiona el servei.

Flores també ha denunciat que "la xarxa té pèrdues constantment perquè no s'ha fet el manteniment que cal". A banda dels talls en el subministrament a les llars que això comporta, la regidora alerta que "s'està malgastant litres d'aigua cada dia".

L'Ajuntament de Llagostera ha sol·licitat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a l'Agència Catalana de Consum que sancionin l'empresa Rec Madral (que és qui gestiona el servei) per les possibles infraccions que hagin comès per aquests talls continuats d'aigua. A més, segons ha explicat la regidora, s'ha fet "un requeriment a Rec Madral perquè restableixin el subministrament als abonats i facin el manteniment que dicta el contracte".

1,59 MEUR per canalitzar l'aigua

Amb tot, el president en funcions de Font Bona, Fermí Santamaria, considera que "la solució definitiva" als problemes d'aquest servei és que "l'Ajuntament el recepcioni". I, de fet, el consistori ja treballa en aquesta línia.

El ple de Llagostera va aprovar el març, per unanimitat, els projectes d'execució per a la canalització d'aigua potable des del dipòsit de can Pinet fins a la urbanització Selva Brava. També va tirar endavant el projecte constructiu de les obres de connexió d'abastament d'aigua potable de la urbanització Font Bona des del dipòsit de Selva Brava.

Les dues actuacions, suposaran una inversió total d'1,59 MEUR i es preveu, tal com ha detallat la regidora d'Urbanitzacions, que es comencin al setembre i puguin acabar-se a finals d'aquest 2023. Les obres compten amb una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de 553.729,43 euros.

La nova canalització permetrà garantir que l'Ajuntament pugui fer arribar l'aigua fins a l'entrada de les urbanitzacions i quedarà pendent veure com se solucionen els problemes de la xarxa que la distribueix a les llars.