Banyoles ofereix activitats turístiques per a persones amb trastorn de l'espectre autista

L'objectiu és anar ampliant l'oferta que ara conformen tallers i visites guiades

L'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany), en col·laboració amb el projecte TEAcompanyEM de la Fundació Autisme Mas Casadevall, ha adaptat per a persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA) quatre de les activitats turístiques que s'ofereixen habitualment al municipi.

Es tracta de dos tallers i dues visites guiades, a més d'una activitat de les Festes d'Agost. La regidora de Turisme, Anna Tarafa, ha detallat que "l'objectiu és anar adaptant l'oferta existent per arribar a més públics i que les persones amb espectre autista puguin gaudir d'una nova oferta d'oci a la ciutat, tant si en són veïnes com si venen a fer turisme". La iniciativa es va començar a treballar l'any passat, però no s'ha començat fins aquest abril passat.

Dins del programa, Turisme Banyoles ofereix dos tallers amb Sastres Paperers perquè les persones amb TEA puguin fer paper amb paper reciclat o altres materials reutilitzats. Es tracta de dues activitats d'experimentació i pedagògiques que també donen a conèixer els secrets d'un ofici artesanal: els tallers 'Paper i medi ambient. Quin paper hi fem' i 'Viu l'experiència del paper artesanal'.

Banyoles ha adaptat també unes visites guiades amb titelles que ofereix l'Escola de Natura, titulades 'La llegenda del Drac de Banyoles' i 'La llegenda d'en Morgat'. I, per últim, coincidint amb les Festes d'Agost, s'ha programat un taller familiar teatralitzat anomenat 'Fem safareig', a càrrec de Kincakau, que explicarà d'on ve l'aigua dels recs i les tasques que feien les dones als recs de Banyoles.

Les propostes adaptades s'han escollit després de contactar amb les entitats i empreses proveïdores d'activitats de lleure i oci a la ciutat, valorar-ne la viabilitat i les possibilitats de dur a terme les activitats complint amb els requisits necessaris.

Guia visual

Un cop fet aquest primer pas, TEAcompanyEM s'ha encarregat de preparar una guia visual de cadascuna de les activitats que es pot consultar i descarregar des del web de Turisme Banyoles. La coordinadora del projecte TEAcompanyEM de la Fundació Autisme Mas Casadevall, Carla Serra, explica que "una de les branques del projecte té relació amb el turisme inclusiu".

Per això, detalla, "s'ha elaborat material d'anticipació perquè el col·lectiu i les seves famílies puguin conèixer com es desenvoluparà l'activitat". També s'ofereix l'opció de rebre fotografies de l'espai on es farà l'activitat o, fins i tot, fer videotrucades abans d'arribar-hi per disposar d'un "acompanyament el màxim personalitzat possible".

Per la seva banda, la regidora de Polítiques Socials, Ester Busquets, ha fet una valoració positiva de l'oferta d'activitats i ha remarcat que "aquest tipus de propostes lliguen amb els objectius de la nova àrea de Polítiques d'Igualtat" que són, ha dit, "promoure activitats que les pugui gaudir tothom".