'30 minuts' aprofundeix sobre la vida a la xarxa

El reportatge, que s'emet aquest diumenge, hi apareixen sis usuaris i especialistes en xarxes socials

Els gustos, les aficions, les converses privades, les amistats. El proper reportatge del “30 minuts” sota el títol "Penjats@Internet" planteja el debat sobre internet i la privacitat a través del retrat de sis usuaris de xarxes socials.

El tsunami d'informació privada que cada dia es deixa a l'ordinador, al mòbil, a les tauletes, i publiquem a les xarxes socials, explica més de la societat que la mateixa memòria. Les dades personals s'han convertit en una de les matèries primeres del segle XXI; les empreses en són conscients, les busquen i les utilitzen amb finalitats comercials. Des de diversos organismes internacionals s'hi vol posar ordre, però la tecnologia corre més que les normes. És un usuari capaç de controlar la seva empremta digital? Un cop publicat, el seu rastre digital és inesborrable? Els usuaris tenen poder sobre les seves dades?

Les xarxes socials han canviat la idea de privacitat. Facebook, Twitter o Instagram estimulen milions d'usuaris a compartir continguts. Però, quins són els límits? Pot tenir conseqüències compartir tanta informació privada? Què mou els usuaris a publicar la vida a Internet? Comunicació, entreteniment, reconeixement social o, simplement, 'voyeurisme'?

L'equip del “30 minuts” s'ha desplaçat a Brussel·les, al Parlament Europeu, on s'està tramitant la nova llei de Protecció de Dades. El grup Verd és l'encarregat de dirigir la ponència a través del jove diputat alemany Jan Philipp Albrecht, que pretén protegir els usuaris. El "lobby" del negoci d'Internet -multinacionals nord-americanes, com Facebook, Google i Amazon- obre oficines a Brussel·les per fixar la seva posició en la tramitació de la llei. Temen que sigui una norma massa restrictiva.

El reportatge "Penjats@Internet" es pregunta sobre els canvis en la idea d'intimitat i privacitat amb la irrupció de les xarxes socials. El poder d'internet per difondre les referències d'una persona és il·limitat. Els usuaris són conscients d'aquesta responsabilitat? Internet és capaç de garantir la seguretat de les dades personals?

Per respondre a les qüestions del debat, el “30 minuts” ha entrevistat sis usuaris i diversos especialistes en xarxes socials (Marc Elena, Francesc Grau, Arancha Ruiz, Marta Alonso, Àlex Puig), pedagogs (José Antonio Marina), eurodiputats i representants del negoci a la xarxa.