La ceràmica heràldica arriba a Torroella de Montgrí

El municipi s'omple amb la primera exposició de tot l'Estat sobre aquest tipus d'objectes

La Fundació Mascort, situada a Torroella de Montgrí, exposa des d'aquest dissabte i fins proper 13 d'octubre unes 200 peces de ceràmica del segle XIV fins al XVIII que mostren tota mena d'emblemes heràldics.

Aquesta exposició és la primera mostra que es fa arreu de l'Estat sobre ceràmica heràldica i és fruït de la col·laboració amb el Museu de Ceràmica de Barcelona. La mostra compta amb peces inèdites tan curioses com les rajoles del castell palau de Vulpellac que expliquen la dissortada relació d'amor de Miquel Sarriera o el socarrat en relleu, l'emblema de Ramon de Perellós."Volíem que la gent pougui comprendre millor la història", ressalta el president de la Fundació Mascort, Ramon Mascort.

L'heràldica és una ciència auxiliar de la història que estudia els escuts d'armes tenint en compte els mètodes, les regles i els aspectes tradicionals del moment en el qual es va crear cada peça. Des del seu naixement, al segle XII, l'heràldica ha estat utilitzada per tots els estrats socials arreu d'Europa.

En definitiva, conèixer el significat de cada escut suposa descobrir els signes distintius de cada persona, la seva identitat i el codi social del moment històric. "És una ciència molt complexa que prové d'unes èpoques en les quals s'utilitzaven unes subtileses extraordinàries per explicar les coses, cada element tenia un significat diferent", recorda el president de la Fundació Mascort. Aquest dissabte la seu de la Fundació a Torroella de Montgrí, obrirà les seves portes per presentar la mostra 'Ceràmica Heràldica', la primera exposició que es fa sobre aquesta temàtica arreu de l'estat espanyol.

La mostra compta amb 200 peces de ceràmica que van des del segle XIV fins al XVIII i que mostren tota mena d'emblemes heràldics reials, de nobles, eclesiàstics o civils.

La meitat d'aquestes peces provenen del fons del Museu de Ceràmica de Barcelona i gran part d'elles són obres inèdites que mai abans havien sortit a la llum. "L'única exposició que s'havia fet sobre el tema de l'heràldica va ser l'any 1945 però la mostra relacionava l'estudi dels escuts amb l'art", ha puntualitzat Mascort. Segons el president, aquesta exposició permet que els ciutadans coneguin de primera mà part de la seva història. "La mostra té un gran interès tant per a la història gran, mitjana o petita i la nostra voluntat és ser els primers en realitzar una exposició d'aquestes característiques", assegura el fundador. Com és habitual, l'exposició - la setena que organitza la Fundació Mascort- és totalment gratuïta.

Peces curioses i inèdites

"Volem que tothom pugui comprendre millor la seva realitat i, sobretot, que els joves puguin descobrir aquesta ciència fascinant", detalla el president. La mostra està dividida en dos pisos, a la planta baixa de l'edifici es pot trobar plafons explicatius sobre l'estudi de l'heràldica i objectes de fa segles com llibres, canons o el suport d'un eixugamans que tenen escuts. Al primer pis, els visitants podran trobar una gran quantitat de peces de ceràmica emblemàtiques creades especialment per a una persona o pensades per a un lloc històric determinat. Una de les peces més curioses són el conjunt de rajoles del castell palau de Vulpellac, del segle XVI.

"És la primera vegada que es pot veure aquestes petites peces", assenyala Mascort. Les rajoles, onze en total, compten amb inscripcions com 'Ego sum qui pecavi' o 'Uxor autem bona per domino apreparatur', entre d'altres. Segons les llegendes, les rajoles són una mostra d'una història d'amor infructuosa que va viure el propietari de la finca, Miquel Sariera. "Es diu que l'home estava enamorat d'una jove i que impulsat per un excés de gelosia, va tancar en una torre a la seva esposa fins que va morir", explica Mascort. Després, Sariera va conèixer que la seva gelosia estava infundada i, penedint-se del que havia fet, va encarregar el conjunt de rajoles per recordar-li sempre el seu error.

Una altre de les obres inèdites és el socarrat amb l'emblema de Ramon de Perellós datat del segle XV. Aquesta peca, una rajola que s'acostumava a col·locar entre les bigues o als sostres dels habitatges, és un exemple d'una altra història amorosa. Aquest cop fa referència a Ramon de Perellós que va intentar conquistar el cor de la reina de Nàpols seguint les ordres del seu rei i, durant unes justes, va portar un casc amb el bust de la reina al damunt.

El cavaller no va poder aconseguir la seva fita però va rebre l'honor de tenir un escut. I aquest emblema és el que està representat a la rajola, un casc amb la imatge d'una dona enmig de plantes. Finalment, una altre de les peces més destacades és la peca de ceràmica que mostra l'escut d'armes de Ferran el Catòlic abans que es convertís en rei d'Espanya.

Els visitants també podran veure obres tant importants com un recipient per a testos de Paterna, del segle XIV amb l'escut d'un mercader flanquejat per animals fantàstics, un plat papal procedent de Roma o unes rajoles de l'ermita de Santa Caterina de Torroella de Montgrí.