Les exportacions gironines creixen un 8% al maig

El sector agroalimentari manté l'empenta i les químiques recuperen embranzida

Després de caure un 2,7% a l'abril, les exportacions gironines fan el tomb i tanquen el maig a l'alça. En concret, segons recull l'estadística que periòdicament publica el Ministeri d'Indústria i Comerç, durant aquest mes les vendes de les empreses del territori a l'exterior han crescut un 7,9%, situant-se en els 737,5 MEUR.

I si a l'abril els motius de la baixada calia buscar-los en el descens que havien experimentat les químiques, al maig bona part de l'alça s'explica, precisament, pel comportament d'aquest sector. Perquè percentualment, és el que més ha crescut de la demarcació en vendes a l'exterior. En concret, durant el maig la indústria química gironina ha exportat per valor de 144,7 MEUR, cosa que si es compara amb el mateix mes del 2022, suposa un creixement de fins al 27,8%.

Dins el clúster químic gironí, entre les empreses que s'hi aixopluguen, hi ha les farmacèutiques. I precisament, part d'aquest increment de vendes podria explicar-se per un nom propi: Hipra.

La firma d'Amer (Selva) va rebre aquesta primavera l'aval d'Europa per comercialitzar la seva vacuna contra la covid-19, amb el nom comercial de Bimervax. Aquí, s'ha de tenir en compte que la Comissió Europea, l'any passat, ja va rubricar un contracte de compra conjunta amb la farmacèutica per assegurar-ne el subministrament de 250 milions de dosis (de les quals se'n podrien beneficiar fins a catorze estats membres de la Unió).

Si en comptes de posar el focus damunt el creixement, es posa en el volum, el sector que continua capitanejant les exportacions gironines és l'agroalimentari. Que al maig, precisament, també ha tingut un creixement gens menyspreable: les empreses del sector -aquí, les càrnies manen- han fet vendes a l'exterior per valor de 316,3 MEUR (un 14,4% més si la xifra es posa en relació amb el mateix període del 2022).

Fregant els 3.500 MEUR

Les bones xifres d'aquest maig s'afegeixen, de retruc, als números positius de principis d'any. I això fa que, en global, les exportacions gironines ja freguin els 3.500 MEUR en l'acumulat del 2023. En concret, entre gener i maig, el sector exterior gironí suma 3.341,4 MEUR de facturació (cosa que, traslladat en percentatges, suposa un creixement del 8,2% en comparació amb l'any passat).

La situació també es trasllada al conjunt del país. Perquè a Catalunya, aquest maig les exportacions han marcat un nou rècord històric d'ençà que se'n tenen registres. Les vendes a l'exterior han sumat 9.017,2 MEUR, xifra que representa un increment del 4,7% en relació al mateix mes del 2022.