Busquen voluntaris per a un estudi de les vacunes d'Hipra i la grip

Hi participen vuit hospitals, entre ells el Trueta de Girona

L'hospital Josep Trueta de Girona i la companyia farmacèutica biotecnològica Hipra busquen voluntaris a partir de 65 anys per participar en un estudi per avaluar la seguretat i la resposta immunològica de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per l'empresa amb seu a Amer (Selva) quan s'administra alhora amb el vaccí de la grip estacional de la propera tardor-hivern.

A l'estudi hi participen vuit hospitals que han de reclutar 300 persones disposades a rebre una vacuna a cada braç. Tindrà una durada de dos mesos i cada voluntari haurà d'anar a l'hospital en tres ocasions. Els interessats han de portar com a mínim dues dosis d'alguna vacuna d'ARN missatger (Pfizer o Moderna).

El Trueta exposa que tant la covid-19 com la grip estacional són malalties respiratòries que es transmeten de persona a persona principalment a través de petites gotes que provenen del nas o de la boca. La majoria de les persones experimenten ambdues malalties de forma lleu, encara que es poden tornar greus.

Les vacunes que es faran servir en aquest estudi ja estan autoritzades per prevenir aquestes malalties i, per tant, la seva seguretat i eficàcia han estat provades i descrites. Tot i això, per poder administrar aquestes dues vacunes de manera conjunta en el futur, cal verificar la seguretat i la resposta immunològica que té l'administració conjunta.

A l'estudi hi participaran vuit hospitals, entre els quals hauran de reclutar 300 persones voluntàries. Els investigadors de l'assaig clínic es posaran en contacte amb totes les persones que hagin omplert el formulari al web o hagin enviat un correu electrònic per participar-hi a hiprahh11@idibgi.org.

L'estudi, ja autoritzat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), tindrà una durada de dos mesos i cada voluntari anirà a l'hospital tres cops. Cada centre ha habilitat un espai al seu web per les inscripcions dels interessats.

Els 300 voluntaris es dividiran en tres grups de manera aleatòria. El primer grup rebrà una dosi de la vacuna de la grip i una dosi de placebo a l'altre braç. El segon grup rebrà una dosi de Bimervax i una dosi de placebo. El tercer grup serà vacunat amb una dosi de la vacuna de la grip i una dosi de la vacuna contra la covid-19.

L'estudi l'avalua el Comitè d'Ètica d'HM Hospitals i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).