Girona pot batre avui el rècord de temperatura màxima a Catalunya amb 44 graus

S'han tancat els accessos al Montgrí, Cap de Creus i l'Albera pel risc d'incendi

Tota la demarcació de Girona, sense excepció, es troba avui en alerta màxima per onada de calor segons ha alertat el Servei Meteorològic de Catalunya davant la possibilitat que s'arribi fins als 44 graus centígrads de màxima al llarg del dia.

De ser així, s'assoliria un nou rècord a Catalunya que a dia d'avui se situa en 43,8 graus que va marcar el mercuri el 2019. Amb tot, les poblacions amb més probabilitats d'arribar als 44 graus són Besalú (Garrotxa), Banyoles (Pla de l'Estany), Anglès (Selva) i Figueres (Alt Empordà).

Aquest episodi de calor serà temporal i demà amb l'entrada de vent del nord farà baixar els termòmetres fins a situar dins dels valors habituals per aquesta època de l'any, però per avui es recomana no fer esport a l'aire lliure i hidratar-se constantment, sobretot els infants i la gent gran.

Accessos tancats

Els accessos als espais naturals del Cap de Creus, la serra de Montsant, el Montgrí, el Garraf i l'Albera i Montmell-Marmellar queden restringits a partir de les dotze de la nit d'aquest dimarts per perill d'incendi, segons ha informat el Govern.

En el mateix escenari, el cos d'Agents Rurals ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis de 8 comarques. El dia de màxima preocupació és aquest dimarts i es preveu perill molt alt cap al prelitoral i cap a l'interior i litoral, on la pluviometria és més deficitària.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural alerta que la possible presència de vents de component sud pot agreujar al perill cap a l'Alt Empordà on, a més, després entra tramuntana. Les comarques amb afectació principal són l'Alt Camp, l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Pel que fa als municipis afectats pel nivell 3 del Pla Alfa, n'hi ha 19 a l'Alt Empordà, 10 al Priorat, 9 a l'Alt Penedès, 6 al Garraf, 4 al Baix Penedès i 4 a l'Alt Camp, 3 al Baix Llobregat i 2 al Baix Empordà.

En el cas dels espais naturals, el Govern explica que el control d'accessos té l'objectiu d'evitar "al màxim" la presència humana per reduir el risc d'ignicions -l'executiu recorda, en aquest sentit, que el 90% dels incendis són "d'origen antròpic"- i per evitar que hi hagi persones en "situació vulnerable" en cas que es declari un incendi forestal.

També se suspendran les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d'incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. Mentre duri l'activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis forestals i es reforçarà la vigilància aèria.

En total s'han suspès 1.400 activitats, algunes per a les quals calia l'ús de radials i bufadors, però també activitats apícoles o forestals.

El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Acció Climàtica disposarà per aquests 3 dies de 22 unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d'acord amb el mapa de perill d'incendi. En particular es farà una vigilància especial a les tasques de sega i recol·lecció del cereal. Segons l'executiu català, l'operatiu implica quasi 50 persones dotades amb equips de primera intervenció per poder contenir un conat d'incendi fins a l'arribada dels Bombers.

A més, les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments a la zona de Girona (Albera, Cap de creus i Montgrí) i també a la del Garraf.