La DO Empordà, la més internacional d'Espanya

És l'única que té una guia d'enoturisme en quatre idiomes

El Patronat de Turisme Costa Brava de Girona ha presentat aquest dijous les edicions anglesa, francesa i castellana de la 'Guia d'Enoturisme de l'Empordà' que converteix la denominació d'origen Empordà en la primera de tot l'Estat que disposa d'una publicació al voltant d'aquest sector en quatre idiomes. La guia, de 288 pàgines, presenta tota mena de propostes culturals entorn al vi i és obra del sociòleg i escriptor Lluís Tolosa.

L'autor del pròleg, el sommelier i propietari del millor restaurant del món, Josep Roca, ha ressaltat que es tracta d'una "eina molt útil" que dóna "serietat i credibilitat" a aquest producte turístic que "s'està potenciant" a les comarques gironines. La presentació de les noves edicions de la guia s'ha portat a terme al restaurant El Celler de Can Roca, a Girona. L'acte ha comptat amb els parlaments del director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos, el responsable de la Comissió de Promoció del Consell Regulador de la DO Empordà, Xavier Albertí, l'escriptor i autor de l'obra, Lluís Tolosa, i el propietari del millor restaurant del món, Josep Roca.

Amb aquestes noves traduccions, la DO Empordà es converteix en la primera i única denominació d'origen catalana i espanyola que té una guia d'enoturisme d'aquestes característiques i disponible en quatre idiomes. El llibre, amb 288 pàgines, té com objectiu mostrar un resum pràctic amb 180 llocs on es pot gaudir del turisme i del vi. La guia també inclou 48 cellers que es poden visitar a l'Alt i el Baix Empordà, 200 vins recomanats, 84 hotels i restaurants que aposten per aquest sector i més de 40 propostes culturals al voltant d'aquesta temàtica com museus del vi, fàbriques de taps de suro o jaciments arqueològics per conèixer la història del vi.

La guia es pot trobar a totes les llibreries de les comarques gironines i també es distribueix a cellers, hotels, restaurants i botigues de vins. El seu autor, Lluís Tolosa, ha destacat que "si ho fem bé, l'Empordà serà aviat una de les destinacions enoturístiques més importants del món". El sociòleg ha subratllat que el territori compta amb grans atractius turístics. "Ho tenim tot a favor, la història, el clima i el paisatge; una magnífica infraestructura turística i, sobretot, vins singulars, profundament mediterranis i una de les millors ofertes gastronòmiques del món", ha afegit.

D'altra banda, Josep Roca, ha valorat molt positivament la creació d'aquesta guia pràctica. "És una eina molt útil que dóna serietat i credibilitat al producte turístic que s'està potenciant a la demarcació de Girona", ha assegurat. El responsable de la Comissió de Promoció del Consell Regulador de la DO Empordà, Xavier Albertí, ha afegit que el Consell ja ha distribuït un mapa de les rutes enoturístiques a totes les oficines d'informació turística de la demarcació de Girona.

Per la seva banda, el director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos, ha subratllat que la 'Guia d'Enoturisme de l'Empordà', ja va ser reconeguda amb el 'Premi G!' a la Comunicació Turística 2012 de les comarques gironines. "Per a nosaltres s'ha convertit en un material promocional més que utilitzem en el Club de Ruta del Vi DO Empordà", ha assenyalat.

La primera edició de la guia es va publicar el desembre del 2011. En aquest cas, l'obra estava escrita en català i, en només cinc mesos, es va esgotar la tirada inicial de 4.000 exemplars. El juliol del 2012 es va publicar una segona edició amb 2.000 exemplars més, la qual va rebre el 'Premi G!'. Gràcies a això, es va poder realitzar la traducció a l'anglès, francès, castellà i publicar una tirada de 1.000 exemplars més de cada llengua. L'autor de l'obra, Lluís Tolosa, s'ha dedicat durant anys a l'estudi i coneixement del sector dels vins. Amb més d'una desena de llibres i reconeixements internacionals a l'esquena, va aconseguir el premi al millor llibre de vins d'Europa amb 'Vinos y bodegas de Rioja'.