Madrenas (Junts): ''Cal impulsar polítiques efectives per garantir l’accés a l’habitatge''

La candidata ha qualificat “d’electoralista” l’anunci del PSOE referent els pisos de la Sareb

Els candidats de Junts al Congrés i al Senat per la demarcació de Girona a les eleccions del 23-J, Marta Madrenas, Joan Bagué i Albert Piñeira han posat el focus “en el dret a l’habitatge i la necessitat d’impulsar polítiques efectives per garantir-ne l’accés, especialment als joves”. A banda, també han remarcat que “cal revertir les ocupacions conflictives amb celeritat”, per complementar el marc legal ja aprovat a iniciativa de Junts al Parlament de Catalunya,

Madrenas ha criticat els anuncis “electoralistes” del PSOE i Comuns en matèria d’habitatge. “L’anunci de que posaran a disposició de les comunitats autònomes els pisos de la Sareb és un caramel enverinat. La majoria d’aquests immobles o bé estan en zones no tensionades de lloguer o bé han estat abandonats durant tants anys que no reuneixen les mínimes condicions d’habitabilitat. L’operació de rescat bancari i de la Sareb va comportar a part de les aportacions multimilionàries a fons perdut, que gran part d’aquests habitatges es degradessin ràpidament, així com la proliferació d’ocupacions, en molts casos conflictives. Per tant, aquest anunci ha de venir acompanyat del finançament necessari per reformar-los i condicionar-los, si no és una enredada”, ha remarcat Madrenas.

La candidata ha lamentat que “mentre la mitjana europea de despesa destinada a habitatge és del 0,6% del PIB, a l’Estat és del 0,2%. Són molts milions de diferència i encara més si s’acumula en el temps”.

Una altra de les propostes de Junts en matèria d’habitatge és un nou tractament fiscal per ajudar a que els joves puguin adquirir el seu habitatge habitual i reformular-lo també respecte als lloguers, per fer-los més atractius. A més, cal recuperar un marc jurídic “sensat” que aporti seguretat jurídica especialment als arrendataris però també als arrendadors, que són els qui posen la major part d’habitatge al mercat.

Des de Maçanet de la Selva, on s’han reunit amb l’alcaldessa, Natàlia Figueras, i amb veïns, els candidats també han abordat el tema de les ocupacions conflictives dels habitatges. “Quan es tracta d’aquest tipus d’ocupacions, que alteren la convivència o tenen caràcter conflictiu, hauríem de poder actuar amb rapidesa. Des de Junts ja hem impulsat una reforma al Parlament que permet als ajuntaments instar als desallotjaments en cas que la propietat gran tenidora no actuï responsablement. Però per poder-ho fer amb la celeritat necessària cal modificar normes estatals”, ha afegit Madrenas.