Ordenen vacunar contra la ràbia els animals de companyia de Porqueres i Banyoles

S'ha detectat un focus de la malaltia a Toledo d'un gos que procedia de Catalunya

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha emès una resolució que obliga a vacunar contra la ràbia els gossos, gats, fures i altres animals de companyia en un termini de quinze dies dels municipis de Montcada i Reixac Piera, Porqueres i Banyoles, a causa de la detecció de la malaltia a un gos abatut a Toledo, que procedia de Catalunya.

S'han de vacunar tots els animals de més de tres mesos i tornar a vacunar aquells que es van vacunar fa més de sis mesos. Si hi ha alguna sospita de transmissió de la malaltia s'ha de comunicar al Departament, i les administracions intensificaran el control dels animals de carrer. Quan es detecta un cas de ràbia i existeix la possibilitat de transmissió de la malaltia, les autoritats han de delimitar les àrees de restricció on s'aplicaran les mesures oportunes per evitar la possible disseminació de la malaltia.

Així, tenint coneixement d'aquest cas, la Generalitat ha dictat la resolució AAM/1239/2013, d'11 de juny, per la qual s'estableixen les mesures a adoptar.

El 5 passat, l'Institut de Salut Carlos III de Majadahonda, centre nacional de referència per al diagnòstic de la ràbia, va confirmar que la mostra corresponent a un animal de l'espècie canina abatut a Toledo era positiva a ràbia. De l'enquesta epidemiològica inicial es desprèn que l'animal en qüestió procedia de Catalunya, on vivia en companyia dels seus propietaris i de dos gossos més.

Per això, el Departament ha iniciat el protocol per delimitar les àrees de restricció on s'aplicaran les mesures oportunes per evitar la possible disseminació de la malaltia.