Consulta la llista dels 32 refugis climàtics que s'han creat a Girona

N'hi ha 17 d'interiors i 15 d'exteriors i les fonts de la ciutat també estaran obertes

Girona ha creat un mapa amb 32 refugis climàtics repartits per la ciutat per fer front a les temperatures altes de l'estiu. La regidora de Ciutat que Cuida, Gemma Martínez, i la regidora de Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu, han exposat que, a diferència d'altres anys, els refugis estaran en funcionament tot l'estiu, durant l'horari d'obertura dels espais, i no només durant els pics d'onada de calor.

Al mapa de refugis climàtics hi ha 17 espais interiors com biblioteques, centres cívics o el Museu del Cinema i 15 d'exteriors, en parcs urbans que tenen zones ombrívoles i punts d'aigua propers. Les regidors també han detallat que les fonts de l ciutat estaran obertes.

Els 17 refugis climàtics interiors que formaran part de la xarxa són els centres cívics, les biblioteques, els vestíbuls de la seu del Bòlit del Pou Rodó i del Museu del Cinema, les dependències de l’Arxiu Municipal i el Pavelló Municipal Girona-Fontajau. En aquest darrer cas, cal assenyalar que les dutxes estaran obertes perquè la població en pugui fer ús de dilluns a divendres, a partir de les 17 h, i els caps de setmana i festius, de 9 a 21 h.

Pel que fa als 15 refugis climàtics exteriors, hi ha el parc del Migdia, el parc de Vista Alegre, els jardins de Pablo García Cortés “Pablito”, la plaça de Celestina Vigneaux, el parc de Domeny, el passeig Arqueològic, el recorregut de la riba del Ter dels jardins de Pedret, el recorregut de la riba del Ter de Fontajau a Sant Ponç, el recorregut de Fontajau a Domeny de les Deveses d’en Bru, el recorregut per la  riba del riu Onyar des de la passera del carrer del Carme fins a La Creueta, la Devesa, el bosc de la Pabordia, la zona de la font de l’Abella, els boscos de Palau i el recorregut de les fonts de Sant Daniel fins a la plaça de les Sardanes.

De cara a l’any vinent, la voluntat és ampliar la xarxa amb espais d’altres institucions i augmentar els horaris d’obertura dels equipaments interiors, especialment durant el mes d’agost. L’objectiu és treballar per ampliar el nombre d’equipaments fins a disposar una cobertura territorial equitativa per garantir que tots els barris disposin d’espais interiors i exteriors que serveixin per fer front a les altes temperatures i trobar confort tèrmic.

“Som conscients que els episodis de calor extrema cada vegada seran més habituals. Hem de treballar any a any per anar ampliant aquesta xarxa de refugis climàtics: sumar-hi més espais però també sumar-hi persones que s'impliquin pel bon funcionament dels equipaments. En aquest aspecte comptarem amb l’estreta col·laboració de protecció civil”, ha explicat la regidora de Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu.

Des del consistori s’ha creat un mapa interactiu que es pot consultar al web i que permet consultar les diferents ubicacions dels refugis climàtics de la ciutat i obtenir-ne informació d’interès, com l’horari d’obertura o l’adreça exacta.

Mentre actuen com a refugis climàtics, els equipaments també acostumen a mantenir els seus usos o funcionalitats habituals. Aquests espais romandran oberts a tota la ciutadania, seran d’accés gratuït i actuaran com a refugis climàtics per a persones vulnerables (gent gran, persones malaltes cròniques, nadons, dones embarassades o persones amb pocs recursos i sensellarisme) a l’estiu especialment en les hores en què la temperatura a l’exterior és més alta, és a dir, entre les 12 h i les 18 h. Cal tenir en compte que aquests espais no són espais per a persones que requereixen atenció mèdica, ja que no hi haurà personal d’atenció ni de serveis sanitaris.