L'acusat d'intentar matar un jove d'una ganivetada a Olot afirma que es va defensar d'una agressió

El processat s'enfronta a 9 anys i mig de presó

L'Audiència de Girona ha jutjat l'acusat d'intentar matar un jove d'una ganivetada a Olot el 12 d'abril del 2021. La fiscal i l'acusació particular l'acusen d'un homicidi en grau de temptativa i demanen 9 anys i mig de presó.

La víctima ha explicat al judici que estava amb un amic seu a la plaça Bufadors quan el processat, a qui no coneixia de res, es va apropar a parlar amb l'altre jove. No sap què es van dir però sí que va veure com el seu amic colpejava l'acusat.

Llavors, i sense que tingués temps d'incorporar-se, li va assestar la ganivetada. Segons la versió del processat, es va limitar a defensar-se d'un grup de "dos o tres" que el van començar a colpejar i nega que, a d'apunyalar la víctima, actués amb intenció de matar-lo.

El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha començat amb la declaració de la víctima. Segons ha explicat, feia només uns deu dies que vivia a Olot i no coneixia de res l'acusat. Cap a les nou del vespre del 12 d'abril del 2021, estava amb un amic a la plaça Bufadors: "Estava assegut a terra mirant el mòbil".

Segons ha detallat, el processat es va apropar al seu amic i li va dir alguna cosa que no va entendre. Va ser aleshores quan l'altre jove va colpejar l'acusat. La víctima ha declarat que, mentre s'intentava incorporar, l'home li va assestar una ganivetada a l'abdomen. Ha descrit l'atac com a ràpid, en qüestió de "segons" i ha remarcat que no va tenir temps a reaccionar.

El jove ha negat que ell agredís o colpegés el processat. Després d'adonar-se de la ferida que tenia, va demanar ajuda. A partir d'aquí, ha concretat que només recorda una dona que li taponava la ferida per intentar aturar l'hemorràgia mentre arribaven els equips d'emergències. El jove ha negat que l'atac fos durant una baralla o que ell també colpegés l'acusat.

La víctima ha refermat que no té cap dubte sobre la identificació fotogràfica que va fer del sospitós: "Quan algú t'apunyala no l'oblides". També ha exposat que li han quedat seqüeles tant físiques com mentals perquè l'han hagut d'intervenir quirúrgicament set vegades i pateix trastorn d'estrès posttraumàtic arran de l'agressió.

Segons va transcendir en el moment dels fets, la policia va relacionar el sospitós amb dos atacs amb una navalla que hi va haver el mateix dia a Olot. El primer es va produir unes hores abans, cap a dos quarts de set de la tarda, i la víctima va patir lesions a la mà. Aquest home també ha declarat al judici per videoconferència i ha assegurat que la navalla és la mateixa que hauria utilitzat l'acusat d'intent d'homicidi.

El processat ha declarat al final del judici i només ha respost a les preguntes del seu advocat, Carles Monguilod. Segons ha dit, aquella tarda va estar consumint alcohol, unes set o vuit cerveses, i es notava afectat per la ingesta. L'acusat ha afirmat que la víctima formava part d'un grup de "dos o tres" joves que li van cridar l'atenció a la plaça Bufadors per demanar-li diners. Llavors, ha dit, el van començar a colpejar per robar-lo.

L'acusat ha negat que portés una navalla al damunt i ha assegurat que, mentre queia a terra, va moure el braç instintivament per defensar-se i per repel·lir l'atac. Segons el seu relat, en cap moment va agredir ningú amb intenció de matar.

Segons recull l'informe dels forenses, la ganivetada va posar en perill la vida de la víctima perquè va perdre un litre i mig de sang i, sense atenció mèdica urgent, hauria pogut patir un xoc hemorràgic.

Condemna prèvia

La fiscalia i l'acusació particular, encapçalada per la lletrada Natàlia Frigola, acusen el processat d'un delicte d'homicidi en grau de temptativa amb l'agreujant d'abús de superioritat i sol·liciten 9 anys i mig de presó. Als escrits d'acusació també recullen que l'acusat té una condemna prèvia a 2 anys de presó per un delicte de lesions agreujades.

A banda de la pena de presó, també demanen 10 anys de llibertat vigilada, que l'acusat no es pugui apropar a menys de 500 metres ni comunicar-se amb la víctima durant 10 anys i que l'indemnitzi amb 30.149 euros.

El processat és d'origen cubà i, en cas de condemna, les acusacions reclamen que l'expulsin del país amb la prohibició de tornar durant 10 anys tan bon punt compleixi tres quartes parts de la pena o accedeixi a la llibertat condicional.

La defensa nega l'intent d'homicidi i considera que els fets serien un delicte de lesions amb atenuants d'embriaguesa, legítima defensa i reparació del dany, perquè ha consignat 3.000 euros per fer front a la indemnització. Monguilod demana 1 any de presó.

El judici ha quedat vist per a sentència.