Girona aprova el cartipàs municipal amb els vots en contra de tota l'oposició en bloc

El nou govern justifica les crítiques de l'increment de cost perquè hi haurà més regidors dedicats a la ciutat

El ple d'aprovació del cartipàs de Girona ha fet evident les diferències entre govern i oposició. Mentre el nou executiu treu pit que des de 2010 no hi havia 17 regidors a govern, PSC, PP i Vox carreguen pel cost que tindrà i que serà el més alt de la història. De fet, tant la cap de l'oposició, Sílvia Paneque, com els regidors del PP, Jaume Veray i de de Vox, Francisco Javier Domínguez, han carregat durament contra aquest increment de cost. En total, un any del nou cartipàs valdrà als gironins 1.853.000 euros.

A la pràctica és un 7% més respecte l'anterior govern liderat per Marta Madrenas, ara bé, amb quatre regidors més a l'executiu actual. En concret, Salellas compta amb 17 edils dels 27 que hi ha al plenari i aquest ha estat l'argument que ha utilitzat el tinent d'alcalde Sergi Font per replicar les crítiques de Paneque, Domínguez i Veray.

"Comparant-nos amb altres ciutats catalanes som un dels cartipassos més barats de tots", ha assenyalat, alhora que recorda que tots els regidors estaran "centrats en Girona". En aquest sentit, l'alcalde, Lluc Salellas, ha deixat anar aquest argument per carregar contra Paneque, en tant que és diputada al Parlament.

Les juntes de govern local també han estat un dels temes que han generat més crítiques, ja que l'oposició creu que van en contra de la "transparència" i ha demanat que es traslladi algunes de les qüestions rellevants que s'hi volen debatre. "Vostès no ens estan traient la paraula als regidors de l'oposició, els hi estan traien a la ciutadania de Girona", ha etzibat la cap de l'oposició.

Crítiques als càrrecs de confiança

L'oposició també ha carregat contra els set càrrecs de confiança que aprova el cartipàs municipal de Girona, dos més que l'anteriort. En aquest cas, les crítiques s'han centrat en Guanyem i, especialment, en l'alcalde Lluc Salellas. Paneque s'ha preguntat si realment Girona necessitava càrrecs de confiança i ha lamentat que Salellas "estigui gaudint" d'allò que "tantes vegades ha criticat".

Una postura que també ha compartit Jaume Veray (PP) i el representant de Vox, Francisco Javier Domínguez, que no entenen "com es permet això" des de Guanyem. "Han fet allò que criticaven del poder, quan han estat al poder. Han creat regidories per tenir a tothom content", ha assenyalat Veray, que ha qualificat de "tetris" el nou cartipàs.

Paneque també ha fet referència als dos assessors que té Esquerra Republicana i que, a criteri seu, son una "autèntica desproporció". "Nosaltres tenim vuit regidors i tres assessors, mentre que ERC amb tres regidors en tenen dos. No s'entén", ha reblat.

Finalment, la cap de l'oposició també ha criticat "l'encaix ideològic" entre Guanyem, Junts i ERC. "On són les transformacions pròpies d'esquerres? Com poden deixar l'àrea de Drets Socials en mans de Junts?", s'ha preguntat Paneque, que també s'ha queixat d'haver conegut "per la premsa" el cartipàs.