Felip VI anuncia a Girona que els Premis FPdGi es focalitzaran a l'Amèrica Llatina

El rei i Elionor celebren que els els guardons tornin a Girona

El rei Felip VI i la infanta Elionor han celebrat que els Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi) tornin al territori després de cinc anys. Durant el seu discurs, Felip VI ha subratllat que tant a ell com a la reina els agrada veure com la princesa assumeix el rol de presidenta d'honor de la fundació "que porta el seu nom", i ha posat en relleu que, aquest any, "ho pugui fer des de Girona".

El rei també ha destacat que, gràcies al Tour del Talent, "el nom de la Fundació i el de Girona s'estén per tota Espanya". La infanta, per la seva banda, ha posat en valor la feina de l'entitat per "inspirar" els joves de la seva generació. L'any que ve, els premis s'obren a l'Amèrica Llatina i sumaran una nova categoria en l'apartat internacional.

L'acte de lliurament dels Premis FPdGi s'ha fet a l'hotel Camiral del PGA de Caldes de Malavella (Selva). És el primer cop que, després de cinc anys, els guardons tornen a lliurar-se al territori. L'última vegada va ser el 2018, quan la gala va celebrar-se al Mas Marroch de Vilablareix (Gironès).

A l'acte no hi ha assistit cap representant del Govern ni tampoc de l'Ajuntament de Girona. Sí que hi havia representants de l'executiu estatal, com la ministra de Transports, Raquel Sánchez; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el delegat de l'Estat a Catalunya, Carlos Prieto, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa.

Durant el seu discurs, el rei -que al principi i al final ha parlat en català- ha posat en valor la tasca que duu a terme la FPdGi per fomentar el talent dels joves. "La cerimònia de lliurament és un motiu de celebració, una aturada per l'esperança en un camí que no és gens fàcil: el del creixement, de la maduresa, de la presa de consciència per a un jove, tant d'oportunitats com de dificultats", ha dit Felip VI.

El rei d'Espanya ha assegurat que tant a ell com a la reina Letizia els hi "agrada veure" com la infanta Elionor "assumeix amb il·lusió i responsabilitat" la presidència d'honor de la fundació que porta el seu nom (el de princesa de Girona). "I celebrem que, aquest any, ho pugui fer des de Girona", ha puntualitzat Felip VI, en referència al retorn dels premis al territori. "I com una jove que, com la seva germana Sofia, ja forma part d'aquesta comunitat de joves compromesos que conformen la nostra Fundació", ha afegit.

Felip VI ha encoratjat les empreses i institucions a recolzar la tasca "cada dia més necessària" que porta a terme la FPdGi. Ha destacat la trajectòria de cadascun dels premiats en aquesta edició i els ha posat com a exemple "de referents per a la joventut".

Sobre l'entitat, el rei d'Espanya també ha posat en valor que la FPdGi estigui "acomplint amb èxit" l'objectiu que es va marcar fa dos anys de "créixer en activitats i propostes per tenir un abast i una repercussió més grans". "La Fundació creix en impacte, treballant amb aliances, en diàleg continu amb les empreses, i en estreta col·laboració amb administracions i entitats", ha afirmat Felip VI.

I aquí, el rei d'Espanya ha volgut mencionar "de manera destacada l'impacte que segueix generant" el Tour del Talent (la gira de tallers i conferències que la FPdGi fa anualment a quatre ciutats de l'Estat com a preludi dels premis). "Ens fa especial il·lusió veure com, a través del Tour, el nom de la Fundació i el de Girona s'estenen arreu d'Espanya, i la seva repercussió a cadascuna de les ciutats on fa escala es converteix en un actiu i una oportunitat excel·lent allà on es fa, tant per als ajuntaments com per a les comunitats autònomes", ha subratllat.

El progrés, dins "la democràcia i la llibertat"

Felip VI també ha dit que, en aquesta edició del Tour del Talent -que ha fet parada a Saragossa, Valladolid, Còrdova, Lugo i s'ha tancat a Girona- ell i la reina Letizia han pogut parlar amb joves i "aprendre sobre la manera com les transformacions que estem vivint els influeixen i condicionen, i que el diàleg entre les diferents generacions pot aportar solucions més definitives, concloents i sòlides".

"Un diàleg constructiu i participatiu que s'emmarca dins els principis i valors de les societats democràtiques, que promouen espais i oportunitats perquè aquesta interacció sigui possible", ha dit el rei. I ha afirmat: "És en el marc de la democràcia i la llibertat on la joventut ha trobat sempre més progrés i desenvolupament".

Felip VI ha assegurat que cal donar "estabilitat i garantia de futur" a la joventut. I que, per això, "és necessari que tots, en tots els sectors de la nostra societat sense excepció, siguem conscients que aquest ha de ser un objectiu comú". "Una voluntat compartida que sumi esforços, projectes, idees, pensant sempre en l'Espanya de les properes dècades", ha afirmat.

Nova categoria internacional

Per acabar, el rei ha posat en relleu que, a partir de l'any vinent, els guardons sumaran un nou premi a la família. Perquè la categoria d'Internacional es focalitzarà a l'Amèrica Llatina i se subdividirà en dues categories: la d'Investigació Científica i la d'Empresa.

"Avui iniciem un gran repte amb aquesta voluntat d'abast, influència i creixement i amb la mirada posada més enllà de les nostres fronteres", ha dit Felip VI. "Volem estendre ponts amb l'Amèrica Llatina, aquesta gran Iberoamèrica de la que formem part en ànima, cultura i cor", ha afirmat el rei d'Espanya.

"Ser a Girona és una alegria"

La infanta Elionor, presidenta d'honor de la FPdGi, ha començat el seu discurs dient en català que ser a Girona "és una alegria i converteix aquest lliurament de premis en un moment molt especial". La infanta ha recordat la visita que ahir va fer a la BulliFoundation, i també a la seu que la Fundació té al carrer Juli Garreta, i ha destacat "el talent dels premiats i el compromís amb la societat i els reptes als quals s'enfronta".

Elionor, que en breu assolirà la majoria d'edat, ha agraït haver pogut parlar amb els premiats i altres joves "de les preocupacions de la nostra generació". I en el seu cas, ha recordat que aviat complirà 18 anys i que està a punt d'iniciar la seva formació militar. "I més enllà de la meva responsabilitat, estic contenta perquè sé quant valoren els espanyols les nostres Forces Armades", ha afirmat.

"És un moment important a la meva vida, tinc moltes ganes de continuar aprenent i entregant-me per enfortir aquells valors amb els quals he crescut i que avui encarnen els nostres cinc premiats: respecte als demés, esforç, excel·lència, recerca del coneixement, disciplina i constància", ha destacat la infanta.

Per últim, Elionor ha destacat la tasca que fa la FPdGi. "Gràcies als joves que confien en la Fundació Princesa de Girona per seguir creixent, gràcies a tantes empreses i entitats que ens recolzen. Gràcies per permetre'm aprendre de tots vosaltres. I gràcies per inspirar-nos des de Girona a tants joves de la meva generació, que volem viure en una societat més compromesa amb els demés", ha conclòs la infanta.

Aquest 2023, la FPdGi ha premiat la violinista María Dueñas (Arts i Lletres); l'enginyer i CEO fundador d'Open Cosmos, Rafel Jordà (Empresa); el doctor en Biomedicina i professor a Yale Marc Schneeberger Pané (Investigació Científica); l'artterapeuta i fundadora de la Fundació Arte Paliativo, Sílvia Fernández (Social) i la CEO i cofundadora de la xarxa de cura infantil Kidogo, la canadenca Sabrina Habib (Internacional).