El ple de Girona aprova encarir el rebut de l'aigua un 3,6%

Tots els partits acorden una moratòria d'un any que prohibeix obrir nous bars i restaurants a Barri Vell, Devesa i Eixample Nord

El ple d'aquest dilluns ha aprovat un augment del 3,6% en el rebut de l'aigua. Aquest increment ja estava previst en la pròrroga del contracte a l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià, aprovada el passat mes de març al ple, i respon a l'aplicació de l'augment de l'IPC. Aquesta pròrroga -criticada per associacions com l'Alteneu Naturalista i també partits com la CUP i ICV- es va aprovar amb els vots de l'equip de govern de CiU i els tres vots del PPC i deixa en mans de l'empresa mixta el subministrament d'aigua fins a finals del 2020.

Aquesta nit, l'augment de la tarifa s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern de CiU, els dos vots del PPC i el regidor no adscrit Eduard Palomares. La resta de grups -PSC, ICV i CUP- han criticat que s'apliqui l'increment en un moment complicat per a moltes famílies i ha demanat al govern que no apugi el rebut.

El regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, ha explicat que el contracte té una clàusula on es recull que s'ha d'aplicar aquest augment i que, si no es fa, es cauria en un "incompliment de contracte". Paral·lelament, s'ha compromès a portar al ple abans de finals d'any una nova tarifació "ecosocial" que permeti abaratir el preu de l'aigua a les famílies que tenen problemes per pagar el servei i afavoreixi l'estalvi.

Joan Olòriz (ICV) ha demanat al govern de la ciutat que deixi sense aplicar l'IPC durant un any fins que tingui definida la tarifació social i, així, sàpiga qui pot pagar i qui no. La regidora Anna Pujolàs (CUP) ha qualificat d'"indigne i immoral" augmentar el rebut perquè "s'usa un bé públic per donar beneficis a una empresa privada". Per part del PSC, Pia Bosch ha recordat que en anys anteriors -2006, 2008 i 2011- no es va aplicar l'augment de l'IPC per "raons similars" en una conjuntura econòmica complexa per tal de no afectar la butxaca dels ciutadans.

Els arguments de CiU han estat ben diferents. El portaveu, Carles Ribas, ha criticat que en anys anteriors no havia passat per ple l'encariment del rebut i que molts anys s'han aplicat increments superiors als que marcava l'IPC. "Portem l'acord a aprovació del ple per transparència, per compliment del contracte i per evitar arbitrarietat", ha defensat.

Per part del PPC, la portaveu, Concepció Veray, ha celebrat que s'hagi portat el punt a aprovació del ple ja que en els darrers deu anys, segons ha manifestat, aquests augments "s'aprovaven per la porta del darrera" i no es sotmetia a aprovació del plenari. "Durant 15 anys s'ha augmentat el preu de l'aigua i el tripartit ha fet el que volia i no passava res", ha declarat.

Moratòria d'un any per a nous bars i restaurants

El ple també ha aprovat amb una moratòria d'un any que prohibeix obrir nous bars i restaurants als barris amb més proliferació d'oci nocturn, com són el Barri Vell, el Mercadal, l'Eixample nord (inclou la Devesa, fins a la carretera de Santa Eugènia). L'acord s'ha aprovat amb els vots a favors de l'equip de govern, PSC, PPC i el regidor no adscrit i amb l'abstenció de la CUP i ICV.

L'equip de govern va aprovar fa uns mesos un pla especial d'usos recreatius que marcava limitacions per a l'obertura de nous locals d'oci nocturn amb l'objectiu d'evitar la concentració de massa pubs i discoteques en una mateixa zona. Entre d'altres, aquest pla estableix una distància mínima de 75 metres entre locals d'oci nocturn i no en deixa obrir en carrers de sis metres.

El govern municipal ha reconegut que vol repensar aquest pla per tal d'aplicar-lo també a l'obertura de nous bars i restaurants. D'aquesta manera, l'ajuntament vol evitar que mentre es repensa aquesta eina es continuïn obrint bars i restaurants a zones on ja hi ha densitat d'activitat d'oci nocturn. La regidora d'Ocupació i Promoció de la Ciutat, Marta Madrenas, ha explicat que alguns establiments que s'obren com a bars acaben funcionant com a bars musicals i que, per tant, han de revisar tant el tema de les llicències com les condicions per deixar obrir aquest tipus d'establiments.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha reconegut que, malgrat que el pla especial es va aprovar recentment, s'han adonat que "es pot millorar". Per això, han decidit aplicar aquesta moratòria d'un any per modificar-lo. A més, ha defensat la tasca que s'està fent des de l'ajuntament per aconseguir fer de mediadors entre el sector i els veïns per tal de fer compatible l'oci nocturn amb el descans. "No existeixen varetes màgiques però hi estem treballant", ha manifestat Puigdemont. L'alcalde també ha defensat la funcionalitat de les noves ordenances -la de civilitat i la d'establiments recreatius- però ha defensat que cal temps per "canviar els hàbits" dels ciutadans.