La Coordinadora Antimonàrquica convoca a una ''gran confrontació pacífica'' a Caldes

Asseguren que l'entrega dels Premis FPdGi és "l'oportunitat" de demostrar que el país "no està agenollat ni vençut"

La Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines crida l'independentisme a mobilitzar-se per convertir la visita de Felip VI en una "gran confrontació pacífica" contra la corona.

Asseguren que l'entrega dels Premis FPdGi, que se celebraran dimecres a Caldes de Malavella (Selva), és una nova "agressió" però també l'oportunitat per demostrar que el país "no està agenollat ni vençut".

"Unim esforços i demostrem la nostra força per derrotar la monarquia hispànica; dimecres hi haurà una gran batalla a Caldes, una mobilització no violenta però al mateix temps, combativa", assegura el portaveu de la plataforma, Quim Tell. La coordinadora aplega una vintena d'entitats, sindicats i partits (entre els quals ERC, JxCat, CUP, Òmnium i l'ANC).

La concentració d'aquest dimecres s'ha convocat a les sis de la tarda a l'avinguda Doctor Furest de Caldes de Malavella, una hora abans que comenci l'entrega dels Premis FPdGi. Des d'aquí, la Coordinadora Antimonàrquica assegura que l'objectiu és anar caminant fins a intentar arribar a l'hotel Camiral del PGA, on se celebrarà la gala, amb intenció de boicotejar-la.

El portaveu de la plataforma assegura que la visita de Felip VI després de cinc anys de no trepitjar terres gironines és "una nova agressió", que ells veuen com "una gran oportunitat per donar una lliçó" a la monarquia i "fer-los entendre que el país no està agenollat ni vençut". "A Caldes hi haurà una gran batalla; una mobilització no violenta, però al mateix temps combativa, per deixar clar que la monarquia ha de ser rebutjada i no té legitimitat", afirma Tell.

Sota el paraigües de la Coordinadora Antimonàrquica s'apleguen 21 entitats, sindicats i partits polítics. Entre d'altres, Òmnium, l'ANC, el Consell per la República (CxR), ERC, JxCat, la CUP, l'Adac, l'Ateneu 24 de Juny, la IAC, la Intersindical, el SEPC, el col·lectiu La Forja, el casal independentista El Forn o el moviment Seguim 1714.

"El pas inicial cap a la unitat"

Per part dels partits, les tres caps de llista al Congrés per Girona al 23-J han fet una crida a la ciutadania a mobilitzar-se aquest dimecres a Caldes. "No és cap novetat dir que som republicans i que, per tant, el rei no és benvingut; ell ho sap i si ve és una provocació descarada", ha afirmat la cap de llista d'ERC, Montse Bassa.

La diputada també ha posat en valor que dins "la resposta unitària" que hi haurà contra la monarquia s'hi apleguen "organitzacions independentistes, socials i partits polítics" (en referència a tots els qui formen part de la coordinadora). Per això, Bassa ha reclamat que aquest sigui "el pas inicial i sense retorn de la unitat i la lluita que volem tant nosaltres com el poble, per demostrar que anant junts podem donar una clar missatge davant d'Espanya".

La cap de llista de JxCat, Marta Madrenas, ha criticat que la monarquia "corrupta i delictiva" és hereva del franquisme. I en referència a Felip VI, i al paper que el monarca va tenir després de l'1-O, ha dit que els catalans "de cap manera ens podem sentir representats per un rei que no va estar a l'alçada en moments d'exigència de drets fonamentals per part de la ciutadania de Catalunya". "En comptes de mostrar-se conciliador, encara va instar més aquell 'A por ellos'", ha afirmat Madrenas.

"No s'atreveixen a venir"

La cap de llista de la CUP, Mireia Vehí, ha definit la monarquia "hereva del franquisme" com el símbol " de la corrupció i de la vergonya als Països Catalans". Vehí ha criticat que després del referèndum Felip VI "va gosar sortir a amenaçar els catalans" i ha posat en relleu que "els borbons no s'atreveixen a venir a Girona", com ho demostra que l'entrega dels Premis FPdGi "va canviant de lloc" (perquè s'han fet a Vilablareix, a Barcelona i ara, a Caldes).

"Per tant, allò que hem de fer aquest dimecres és desbordar-los", ha dit la diputada cupaire, en referència a la mobilització de Caldes de Malavella. "Dir-los que no seran benvinguts i que cada vegada que s'atreveixin a venir rebran la mateixa resposta, perquè ni a Girona ni als països catalans cap monarquia és benvinguda", ha conclòs.

"Exemple del camí a seguir"

Des del CxR, la consellera local Montse Corrons ha posat la mobilització que convoca la coordinadora antimonàrquica com "l'exemple del camí" que cal seguir per aconseguir la independència. "Si ho fem per fer fora la monarquia, per què no ens apleguem per aquest objectiu comú?", s'ha preguntat Corrons.

La consellera també ha subratllat que des del CxR, "que no depèn de cap partit polític", s'estan preparant "per provocar totes les condicions que debilitin la capacitat opressora de l'Estat" i ha fet una crida a "disputar de manera efectiva el poder des del desbordament democràtic". "Sense personalismes i anant tots a la una, fem efectiva la independència", ha conclòs.