Figueres mantindrà tot l'estiu el dispositiu policial per frenar els robatoris a vehicles

Vila no se sent satisfet 'perquè ens els darrers mesos a Figueres hi ha hagut problemes greus de seguretat'

La reunió a l'Ajuntament de Figueres s'ha convocat d'urgència després dels incidents que s'han viscut durant les darreres setmanes a la ciutat. Sobre la taula hi havia els problemes d'inseguretat als barris de la zona oest (el Culubret i el Bon Pastor) i l'allau de robatoris a cotxes i vehicles cremats. Sense anar més lluny, fa pocs dies una mare va rebre l'impacte d'un balí al coll mentre acompanyava el seu fill i més nens a una activitat de guarderia a la piscina.

A la trobada hi ha assistit representants de la Generalitat i de tots els cossos policials (Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, policia estatal i Guàrdia Civil). La reunió ha servit per consensuar que el dispositiu especial –batejat amb el nom de 'Cercle'- es mantindrà durant tot l'estiu, als mesos de juliol i agost.

De fet, d'ençà que es va iniciar arran de l'allau de robatoris, el dispositiu ha permès detenir més de 20 persones. I, segons s'ha posat de relleu durant la Junta, la previsió és que a finals de juny es redueixin a la meitat els robatoris a vehicles aparcats, que es van enfilar durant el maig. Només aquell mes, n'hi va haver més d'un centenar.

Segons ha explicat el regidor de Seguretat, José Luis Yécora, entre els motius que expliquen aquest descens hi ha el fet que la policia ja ha enxampat un grup de joves (cap a una desena) que es dedicaven a malmetre vehicles, i se'ls ha enviat a centres de menors. A més, es creu que hi ha dos lladres –que es consideraven habituals- que han marxat de la ciutat.

Tot i això, però, tant l'Ajuntament com els cossos policials han acordat que no cal abaixar la guàrdia. I és que, encara que els robatoris a vehicles baixin, la previsió és que aquest juny es tanqui amb un increment del 2,6% dels delictes en relació al mateix mes del 2009. El regidor de Seguretat indica que 'tot i que aquesta xifra no permet alegrar-nos, sí que és molt més baixa que la comparativa anual del maig, ja que en només un any els delictes havien pujat un 18%'.

Lliçó clara

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha declarat que des de l'Ajuntament no estan 'contents' de com han anat els darrers sis mesos. 'Hi ha hagut problemes greus, i el mes de maig va ser negre', ha indicat. De totes maneres, Vila també ha explicat que la tasca que s'ha fet durant aquest juny amb l'operatiu 'Cercle' comença a donar resultats, i és una 'lliçó clara' que permet veure com, amb els efectius adequats, es pot 'dominar' la inseguretat.

'Per això, fent un esforç molt gran, aquesta dotació complementària es mantindrà durant els mesos de juliol i agost a la ciutat', ha ressaltat l'alcalde. Santi Vila ha afegit que estan a l'espera de veure si, a partir d'octubre, aquests suports 'poden ser definitius' per permetre 'recuperar la normalitat, en la mesura del possible en un context de crisi econòmica'.