Prop de 40.000 persones estan cridades a fer oposicions de la Generalitat aquest dissabte

Les proves extraordinàries de docents coincideixen amb la repetició de la convocatòria fallida de l'abril

Prop de 40.000 persones estan cridades a fer oposicions per reduir la temporalitat de la Generalitat aquest dissabte. Gran part dels aspirants (36.304) es presentaran a les proves extraordinàries convocades pel Departament d'Educació.

La resta (3.648) estan convocats a la repetició de les oposicions fallides subcontractades a l'empresa Cegos el 29 d'abril. Després de rebre més de 4.000 formularis que denunciaven irregularitats, el Govern ha optat per organitzar les proves exclusivament amb 1.343 vigilants per controlar el procés. En total, hi haurà proves a 155 edificis, la majoria dels qual són centres educatius.

Totes dues convocatòries formen part del procés d'estabilització per reduir la temporalitat del 35% al 8% abans de finals del 2024. Mai la Generalitat s'havien fet coincidir més de 73 processos selectius com en aquesta convocatòria. Els exàmens, que busquen consolidar les places ocupades per personal temporal, s'han dividit en dos tipus: el concurs de mèrits, sense exàmens i les oposicions.

La coincidència dels processos d'Educació i l'administratiu el mateix dia no era buscada per part de l'administració, que va escollir aquest cap de setmana per fer la repetició per donar temps als aspirants i, alhora, no perjudicar les vacances.

Les proves que s'han de repetir s'han dividit en dos caps de setmana. Aquest 1 de juliol es faran les d'agents rurals, execució penal i laborals transversals a edificis com Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona, la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Girona, l'Escola Superior d'Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona i la Facultat de Dret de la Universitat de Lleida. El 8 de juliol s'acabaran els exàmens que queden.

Després dels greus incidents que van obligar a suspendre les proves, el Govern ha pres mesures per garantir el procés del concurs opositor. Per accedir a les aules, els aspirants hauran de presentar el DNI o passaport i no podran entrar acompanyats. Els mòbils i altres dispositius electrònics s'hauran de guardar en una bossa abans d'accedir a l'aula. Precisament, la presència de dispositius mòbils a les taules va ser una de les queixes més repetides dels aspirants a finals d'abril. Els opositors podran sortir al lavabo de forma controlada, acompanyats i sota supervisió.

Pel que fa al procés que impulsa Educació, es tracta de les oposicions més grans de la història del Departament. En total, 36.304 persones seran aspirants a uns exàmens on hi haurà 14.238 places en joc que ara mateix estan ocupades per personal interí. La defensa oral dels projectes dels professors s'allargarà al llarg de l'estiu. A la tardor, serà quan es farà la valoració dels mèrits. El procés no podrà concloure fins que es completi la fase de pràctiques, que només es podrà fer a partir del setembre del 2024.

Així doncs, els professors que es presentin a les proves de concurs oposició d'aquest dissabte no podran ser nomenats funcionaris de carrera fins al desembre del 2024.