El TSJC desestima el recurs d'Activem Olot que va obligar a ajornar el ple d'investidura

L'alt tribunal detecta una "irregularitat" en una mesa però descarta que hi hagués "duplicitat de vot"

La sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs electoral interposat per Activem Olot que va obligar a ajornar el ple d'investidura. La formació demanava anul·lar els resultats d'una mesa després de detectar que havia votat una veïna que prèviament havia sol·licitat el vot per correu.

Això hauria pogut fer canviar substancialment els resultats de les eleccions del 28 de maig i que Activem Olot aconseguís un regidor més en detriment d'ERC. L'alt tribunal admet que hi va haver una "irregularitat" perquè la normativa estableix que no es pot votar presencialment quan s'ha fet la sol·licitud del vot per correu però descarta que hi hagués "duplicitat de vot".

A darrera hora i quan estava tot a punt per al ple de constitució i investidura el passat 17 de juny, l'Ajuntament d'Olot el va suspendre pel recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha presentat el grup Activem Olot, que reclamava anul·lar una de les meses, perquè una persona que havia demanat votar per correu també ho havia fet presencialment.

Malgrat que la Junta Electoral de Zona (JEZ) va desestimar inicialment la reclamació, al haver presentat el recurs al TSJC, el ple es va haver d'ajornar fins al 7 de juliol, a l'espera de la resolució del TSJC. Segons Activem Olot, anul·lar aquella mesa els hi hauria donat un regidor més, restant-li un edil a ERC. De retruc, a més, això hauria fet perdre la majoria absoluta que ostentarien Junts i ERC, que han arribat a un acord per formar govern.

El TSJC ha desestimat el recurs. A la resolució, admeten que "per les raons que fossin" la veïna que havia demanat el vot per correu "no el va culminar" i que, per "desconeixement", els membres de la mesa li van admetre el vot presencial sense saber que no ho havien de fer.

"Tot i aquesta irregularitat, pot afirmar-se que no s'ha produït una duplicitat de vot per part de l'electora", resol el TSJC que sosté que es tracta d'una irregularitat "merament formal" que no comporta la nul·litat de ple dret de tota la votació: "No s'ha exercit un vot duplicat, com ja va resoldre la junta electoral".

El cap de llista d'Activem Olot, Jordi Rubio, assenyala que, tot i desestimar el recurs, el TSJC reconeix que hi va haver una irregularitat: "Teníem tot el dret a reclamar-ho perquè estàvem a les portes del segon regidor i podia haver fet canviar totalment l'aritmètica del ple".

Junts i ERC han arribat a un acord de govern sumant 11 regidors (8 Junts i 3 ERC) i arribant a la majoria absolut. El 28-M, a banda de les dues formacions, CUP i PSC van obtenir 4 regidors cadascun, Activem Olot 1 i Vox 1.