El ple de Girona ha aprovat aquest migdia la prorroga d’un any del contracte d’electricitat per 3,2 milions d’euros a Endesa i Iberdrola. L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha assegurat que era “materialment impossible” buscar una alternativa, ja que el contracte que hi havia fins ara s’acabava aquest mateix divendres.
El regidor de Guanyem Girona, Sergi Cot, ha afegit que no aprovar el contracte suposava deixar la ciutat “a les fosques”. Cot ha avançat que aquest any dona marge al govern local per treballar per un nou “model” que aposti per “energies renovables i de proximitat”.
La pròrroga s’ha aprovat amb els vots del govern (Guanyem, Junts i ERC) i el regidor del PP, l’abstenció del PSC i el vot en contra de Vox. Aquesta votació s’ha fet el divendres al migdia en una convocatòria extraordinària. En ella, la regidora del PSC, Bea Esporrín, ha criticat que sigui “paradoxal” que en el primer ple de Salellas s’hagi d’aprovar un contracte que havia “criticat” mentre estava a l’oposició.
En aquest sentit, Esporrín ha afegit que aquest contracte marc d’electricitat va arrencar amb “molts detractors” però a mesura que han passat els anys, cada vegada ha comptat amb menys vots en contra. El motiu és que el primer contracte marc es va aprovar el 2016 amb els vots en contra de la CUP i ERC. Quan es va aprovar la primera pròrroga, ERC ja havia entrat al govern municipal amb Junts i això va fer que hi votés a favor. Ara, ha estat Guanyem Girona qui ha canviat el vot.
Salellas justifica que era “materialment impossible” pensar en una alternativa i “obligatori” aprovar la pròrroga del contracte d’electricitat. De fet, el contracte acabava aquest divendres 30 de juny i no aprovar-lo suposava que tots els edificis municipals es quedarien “a les fosques” a partir del dissabte 1 de juliol.
Energia renovable i de proximitat
La pròrroga aprovada ‘in extremis’ aquest divendres dona un any de marge perquè el govern local repensi el nou plec de clàusules. El regidor de Guanyem Girona, Sergi Cot, ha destacat que en tot aquest temps treballaran per teixir un contracte que aposti per un “sistema energètic renovable, de proximitat i participatiu”. Això implica la contractació de comercialitzadores de proximitat i una energia certificada de fonts renovables amb un accés a tots els barris.
Segons Cot, aquest és un “programa compartit entre els tres equips que formen el govern” de Girona (Guanyem, Junts i ERC).
Malgrat tot, la socialista Esporrín creu que la pròrroga era una “oportunitat” per exigir a Endesa “millores en la xarxa” de la ciutat. Per altra banda, el PSC insisteix en què cal invertir en la instal·lació de plaques solars per “dependre menys” de les comercialitzadores.
El portaveu del PP, Jaume Veray, ha anunciat que donava suport al punt “per responsabilitat” i a partir d’aquí confiava en treballar per un nou contracte per a l’any vinent.
El punt s’ha aprovat amb els vots de les tres formacions del govern (vuit vots de Guanyem, sis de Junts i tres d’ERC) i el vot del regidor del PP. Els vuit regidors del PSC s’han abstingut i Vox ha votat en contra.
Contracte marc de l’ACM
La pròrroga aprovada aquest divendres pel plenari de Girona forma part d’un contracte-marc que va tancar l’Associació Catalana de Municipis. L’Ajuntament de Girona va decidir adherir-s’hi el 2016 perquè obtenien “preus més competitius” per l’electricitat, tal com ha detallat la regidora de Junts, Maria Àngels Planas. La contractació de l’ACM es fa de forma centralitzada per diversos municipis i això permet obtenir tarifes més baixes que si cada consistori fes un concurs a part.
Els ajuntaments que volen participar-hi cal que aprovin per ple aquesta adhesió al contracte-marc. Dins de l’acord tancat per l’ACM Endesa va guanyar els dos lots d’energia de baixa tensió (un de menys de 15kW i un de més de 15 kW) i Iberdrola el d’alta tensió.