El monestir de Breda, a un pas de ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

Prèviament ja va ser ordenat Monument Històric Artístic el 1974

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat avui la incoació de l'expedient de declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, a favor del Monestir de Sant Salvador, a Breda (Selva).

El monument, que ja va ser declarat Monument Històric Artístic el 1974. És una obra inclosa dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Des d'avui s'obre un període d'exposició pública de 30 dies per a presentar al·legacions i, posteriorment, es donarà d'alta al registre general de l'Estat. El monestir, així com el castell de Montsoriu, està íntimament relacionat amb la casa dels Cabrera, vescomtes de Girona.

Segons consta en l'acta fundacional, els vescomtes Guerau I i Ermessenda van decidir construir el cenobi per a "salvar les seves ànimes" i perquè Déu els ajudés a salvar-se dels seus enemics. La construcció es va iniciar el 4 de juny de 1038 i l'encarregat de supervisar les obres va ser Sunyer, primer abat de Sant Salvador.

Sunyer va morir abans que l'edificació finalitzés i va ser el seu successor, l'abat Amat, qui finalment va culminar l'obra. L'església del monestir va ser consagrada pels bisbes de Girona i de Barcelona el 4 d'octubre de 1068. A la cerimònia va assistir Ponç I, fill dels vescomtes de Cabrera, així com diversos nobles.