Els apartaments turístics gironins intensifiquen la lluita contra l'intrusisme

L'ATA demana als consistoris que es preocupin per saber quants allotjaments il·legals tenen

Coincidint amb l'inici del gruix de la temporada turística, l'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) intensifica la campanya contra els apartaments que no estan legalitzats i també contra els que incompleixen la normativa d'habitatges d'ús turístic (HUT). L'associació assegura que, arran de la tasca que ha fet l'entitat, el nombre d'allotjaments il·legals s'ha anat reduint en els darrers anys.

Entre d'altres, gràcies a la feina de "cerca, detecció i comprovació" que s'ha fet des de l'ATA per fer aflorar aquestes "activitats clandestines". Però també, amb tota aquella altra que s'ha centrat en conscienciar el sector sobre la problemàtica (a través de conferències i ponències amb les associacions turístiques, anuncis publicitaris i escrits al blog i xarxes socials).

Tot i aquest "treball intens", però, l'ATA lamenta que encara queda molta feina per fer. "Encara hi ha qui no compleix amb el marc legal vigent", critica el sector, en referència a la normativa que regula els HUT. Entre d'altres, perquè hi ha allotjaments que no porten a terme els preceptius registres fiscals o de viatgers, no recapten l'impost d'allotjaments turístics o no fan la declaració d'ingressos com pertoca.

"No presten un servei de qualitat, perjudiquen la imatge del sector i la destinació i, allò que és més preocupant, especulen amb el preu creant un greuge important als professionals del sector", subratlla l'Associació Turística d'Apartaments.

Més implicació municipal

L'ATA celebra que aquest 2023 ja s'hagin obert els primers expedients contra allotjaments il·legals, però també assegura que "tot i invertir-hi molt temps", l'associació no té "prou eines per acabar amb la problemàtica". I aquí, l'associació reclama obertament als ajuntaments que s'hi impliquin, i denuncia que "la majoria no actuen per evitar aquest frau".

"D'una vegada per totes, els ajuntaments s'han d'implicar en aquesta problemàtica de gran transcendència", subratlla la presidenta de l'ATA, Esther Torrent. "I que d'entrada, es preocupin per saber el nombre d'allotjaments il·legals que hi ha al seu municipi, prevenir i fer inspeccions en comptes de dedicar-se a posar el focus damunt altres qüestions que no tenen a veure amb el sector i el demonitzen", critica la presidenta.

'No et juguis les teves vacances'

Davant aquesta situació, l'ATA demana a la ciutadania que reservi les vacances només en establiments reglats. I per conscienciar-la, ha tornat a impulsar la campanya 'No et juguis les teves vacances', que inclou una sèrie de recomanacions per llogar cases i apartaments de forma segura, i evitar estalviar-se maldecaps.

En aquest sentit, l'entitat recorda que els apartaments que té associats compleixen "de manera exhaustiva la normativa vigent". Arreu de les comarques gironines, l'ATA agrupa uns 14.000 apartaments i vil·les de lloguer turístic distribuïts entre la Costa Brava, l'interior i el Pirineu. En total, sumen unes 195.000 places (una xifra que representa més de la meitat de l'allotjament turístic).

L'associació recorda que, en cas que algú tingui coneixement d'una activitat clandestina, "és un deure comunicar-ho". L'ATA disposa d'una bústia per recollir denúncies de manera anònima sobre pràctiques il·legals que es puguin detectar al sector. L'associació les trasllada a la Generalitat perquè actuï i tiri endavant les actuacions corresponents perquè els allotjaments clandestins cessin l'activitat.