El Col·legi de Fisioterapeutes rep 91 denúncies per intrusisme laboral en el darrer any i mig

El sector reclama més inspeccions a centres de massatges que fan pràctiques que no els corresponen

El Col·legi de Fisioterapeutes ha rebut 91 denúncies per intrusisme laboral per part de pacients en el darrer any i mig. La majoria es tracta de persones que busquen un professional per a un tractament i es troben amb una persona sense la formació ni les capacitats per poder solucionar la dolència.

Des del col·legi lamenten que encara hi ha massa gent que no diferencia entre un fisioterapeuta i un massatgista. "Nosaltres tenim una titulació i un grau universitari, mentre que un massatgista ha fet un curs d'uns quants caps de setmana", assenyala la portaveu d'Intrusisme del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Anahí Castilla, que demana també més inspeccions per part de Consum i Sanitat als centres intrusos.

Cada vegada hi ha més persones que denuncien intrusisme laboral en el món de la fisioteràpia. La majoria són per realitzar tasques pròpies d'aquests professionals per part de persones sense la formació necessària, amb el risc que suposa per la salut de la persona que pateix la dolència. Tot i això, els darrers anys també s'han registrat diverses denúncies per publicitat enganyosa -promocionen tractaments que en realitat no fan- i també exercici irregular.

El problema pels fisioterapeutes, però, no és nou. Fa anys que la professió es queixa d'aquestes situacions i des del col·legi lamenten que l'administració "no actua". A tall d'exemple, l'any 2022 es van presentar 72 denúncies relacionades amb l'intrusisme laboral. Una xifra que hauria estat molt més alta si no fos per la confusió que encara hi ha en bona part de la societat, que segueix relacionant els fisioterapeutes amb els massatgistes.

"Som una de les professions amb més intrusisme laboral, lamentablement. Cal tenir en compte que nosaltres tractem amb la salut de les persones", assenyala la vocal del Col·legi de Fisioterapeutes i responsable de l'àrea d'Intrusisme, Anahí Castilla.

Més inspeccions

Per això, Castilla demana que es facin més inspeccions per part de la Generalitat. El problema és que Sanitat només controla establiments sanitaris i com que els massatgistes o centres de teràpia no operen sota la mateixa regulació que els de fisioteràpia, no reben les mateixes inspeccions.

Castilla alerta que aquests centres intrusos no necessiten tota la documentació que sí demanen als fisioterapeutes, però després fan tractaments sanitaris pels quals no estan preparats i que, per exemple, no tenen en compte les contraindicacions que s'aprèn a la carrera de Fisioteràpia. "Aquesta gent atempta contra la sanitat", assenyala.

Tot això juga en contra d'una professió que requereix un grau universitari i que veu que com els massatgistes -amb formacions d'uns caps de setmanes- acaben fent els mateixos tractaments. A més, es troben que cada vegada hi ha més acadèmies que ofereixen estudis no reglats i, per tant, no es poden fer servir per tractar patologies. "És com si a un nen que fa una activitat de robòtica li donin la competència que pot tenir un enginyer", assenyala Castilla.

N'hi ha molts més

Castilla assegura que la xifra actual de denúncies que tramiten al col·legi seria molt més alta, però en molts casos no se sap pel propi desconeixement del pacient. "Al final el que busca algú és que els tractin i no es mira si és un massatgista o un fisioterapeuta ni la formació que tenen", diu la responsable de l'àrea d'Intrusisme.