Creen itineraris en tres cales del cap de Creus on el PRUG prohibirà la pesca

L'objectiu és promoure la immersió "responsable"

El Parc Natural del Cap de Creus ha creat tres itineraris d'immersió lleugera ('snorkel') a les cales "urbanes" de la Tamariua (Port de la Selva), Portlligat (Cadaqués) i Murtra (Roses) on el Pla Rector d'Usos i Gestió de l'àmbit marí de parc (PRUG) prohibirà pescar.

L'objectiu és que, amb aquesta prohibició, les cales seleccionades augmentin la diversitat i el tamany de les espècies que s'hi poder trobar i, alhora, es promogui un coneixement "respectuós" i "responsable" del medi.

Per donar-ho a conèixer, s'han editat un tríptics on s'expliquen les espècies que s'hi poden trobar, s'han fet uns vídeos promocionals i es penjaran uns cartells informatius a les diferents cales. El director del Parc, Ponç Feliu, diu que esperen fer l'aprovació inicial del PRUG passat l'estiu i que estigui plenament vigent l'estiu de l'any que ve.

S'ha elaborat un díptic informatiu on s'explica la importància de la zona i les espècies que hi són habituals i també s'han generat uns codis QR a través dels quals es poden visualitzar uns vídeos que animen a entrar a l'aigua. També es penjaran cartells informatius a l'entrada de les cales seleccionades per informar als visitants que tenen aquesta possibilitat.

La iniciativa es posa en marxa ara però l'objectiu és que amb el temps sigui més nombroses les espècies i la diversitat que s'hi pugui veure. Això és el que ha de permetre l'aprovació del PRUG, que preveu que en aquestes tres platges integrades a l'entorn urbà del Port de la Selva, Cadaqués i Roses tinguin prohibida la pesca. "Això permetrà que els peixos hi visquin tranquils, es facin més grans i es reprodueixin millor", explica el biòleg marí i divulgador ambiental Boris Weitzmann.

"La filosofia és facilitar l'aproximació de la gent", explica el director del Parc, Ponç Feliu, però fer-ho des de la cultura del "respecte" i de "l'estima" cap al medi merí. Precisament, s'han escollit aquestes tres cales per la diversitat que ja tenen ara i que s'espera que incrementi en un futur proper.

El PRUG en marxa l'estiu que ve

Feliu espera que l'aprovació inicial del PRUG passat l'estiu i que estigui plenament vigent l'estiu de l'any que ve. "Hi ha hagut un període llarg de participació i ara s'estan recollint les aportacions fetes", explica. En aquest sentit, diu que la proposta que inclou prohibir la pesca en aquests tres punts del parc ja estava contemplada en la proposta inicial del pla.

Durant l'acte de presentació de la iniciativa, una vintena d'alumnes d'entre 8 i 12 anys de l'escola Les Clisques del Port de la Selva han participat en una activitat fent 'snorkel' per conèixer la diversitat i la singularitat de la zona.