Sílvia Orriols (AC) és finalment investida alcaldessa a Ripoll

Manoli Vega (Junts) ha ofert treballar en una moció de censura a partir de dilluns

Sílvia Orriols (Aliança Catalana) ha estat investida alcaldessa de Ripoll, que es converteix en la primera capital catalana governada per l'extrema dreta.

El partit va ser la força guanyadora del 28-M amb 6 dels 17 regidors i governarà en minoria després d'haver declinat obrir contactes amb la resta de forces.

Orriols ha estat investida per ser la llista més votada i davant la falta d'un govern alternatiu que sumés els 9 vots per arribar a la majoria.

La proposta de govern alternatiu d'ERC, PSC i CUP no ha aconseguit el suport de Junts i aquest últim ha decidit votar la seva candidata, Manoli Vega, que també ha ofert treballar en una moció de censura a partir de dilluns. L'únic regidor de Som-hi Ripoll s'ha abstingut.

Vega ha assegurat abans de les votacions haver posat "Ripoll al davant de tot" i intentar buscar acords amb les "forces centrals", tot i que no ha esmentat haver vetat l'entrada de la CUP a un possible govern alternatiu. També ha anunciat que treballarà per liderar a partir de dilluns una moció de censura, "si convé", ha dit, "per tornar i frenar els discurs excloents i odi".

Seguidament, tant Chantal Pérez (ERC) com Enric Perez (PSC) han reivindicat l'acord de govern progressista que havien aconseguit aquesta setmana i han fet una crida a "tendir ponts" i a frenar "discursos de la por" en referència a AC.

De la seva banda, el cap de llista d'Alternativa per Ripoll-CUP, Daniel Vilaseca, s'ha dirigit directament a la líder de Junts: "La responsabilitat no és dilluns, senyora Manoli Vega, és avui i votant-se a si mateixa donarà alcaldia a l'extrema dreta, és lícit però marcarà un abans i després per Ripoll". I ha reblat que es comprometen a treballar per un Ripoll "de llibertat i justícia" i que "no permetran que AC imposi la seva visió tòxica i divisiva".

Orriols manté un discurs xenòfob

Durant el discurs d'investidura, Sílvia Orriols ha assegurat que governaran "amb responsabilitat i senderi" i que treballaran perquè Ripoll sigui "el bressol i esperança de Catalunya". Cal remarcar, però, que durant la seva intervenció anterior ha tornat a exposar arguments d'extrema dreta i posant el focus en temes com la seguretat a la ciutat. En la memòria de seguretat de la ciutat del 2022, però, no es va detectar cap repunt de criminalitat. També ha dedicat unes paraules als partits que han intentat vestir una alternativa de govern fent referència a "pugnes partidistes" per intentar treure-li el govern.

Un cop feta la proclamació i havent agafat la vara, els seguidors d'AC han cantat 'Els Segadors' a la sala de l'Ajuntament. A fora, els assistents a la manifestació contra el racisme, que ha aplegat més d'un centenar de persones, han rebut amb aplaudiments els representants d'ERC, PSC i la CUP, visiblement emocionats després del que havien viscut en el ple d'investidura.

Des de primera hora del matí un cordó policial format una trentena d'efectius per Mossos i Policia Local ha blindat l'entrada de l'Ajuntament per evitar que possibles aldarulls. No hi ha hagut incidents, tot i que la ja alcaldessa ha hagut de sortir escortada pels Mossos.

Crítiques de Junts

L'executiva nacional de Junts ha criticat aquest dissabte que els regidors de Ripoll no hagin impedit que la candidata d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, hagi estat investida alcaldessa del municipi.

En un comunicat, la direcció de la formació independentista ha rebutjat "el sectarisme d'aquells que han impedit un pacte per un govern central, especialment els que han exercit vetos per treure'n profit partidista". "El partidisme s'ha imposat per damunt de la necessària unitat contra el feixisme. Els interessos de partit, el sectarisme i la miopia política han impedit un govern central, estable i fort", afegeix la direcció nacional de Junts.

Amb tot, Junts emplaça ERC i el PSC a "reprendre les negociacions" immediatament perquè Ripoll tingui "una alcaldessa i un govern espanyol estable, que vetlli per la convivència i faci progressar la ciutat" i insisteix que la "situació és reconduïble".

La direcció nacional, reunida aquest matí en caràcter extraordinari, assenyala que Junts de Ripoll va presentar una proposta per fer un "govern central" liderat pel partit, segona força al consistori amb ERC i PSC. "Aquesta proposta va ser acordada ahir al matí i trencada la mateixa tarda, per raons que no coneixem i que han conduit als fets que s'han produït avui", ha subratllat en el comunicat, en què ha destacat que estarà "sempre en contra de qualsevol forma d'expressió de la ultradreta, porti la bandera que porti, estigui on estigui".