Desarticulen una banda internacional amb ramificacions a Girona de frau d'IVA de més de 38 MEUR

La investigació se centra en la venda de cotxes a través d'un entramat d'empreses

La fiscalia europea, amb el suport de la Guàrdia Civil a l'Estat, ha desmantellat una organització criminal internacional per defraudar més de 38 milions d'euros (MEUR) en IVA en operacions de compravenda de cotxes.

L'operació 'Huracà' s'ha fet conjuntament a set països europeus i, segons informa l'institut armat, la investigació ha portat a fer actuacions a les comarques gironines. El volum de negocis fraudulents que calculen que va moure la xarxa, a través d'entramat d'empreses, arriba als 225 MEUR. L'origen del cas és un informe de l'autoritat fiscal d'Itàlia després de detectar la compravenda d'"volum elevat" d'automòbils esquivant pagar l'IVA que pertocava.

La investigació i l'operació conjunta feta a Bèlgica, Alemanya, Hongria, Itàlia, Holanda, Portugal i Espanya ha comptat amb el suport de la xarxa operativa @ON, finançada per un projecte europeu. Un equip de més de 2.000 investigadors fiscals, policials i duaners han fet més de 450 escorcolls i han intervingut immobles, vehicles i documentació relacionada amb el presumpte frau.

A l'Estat, les actuacions les ha fet la policia judicial de la Guàrdia Civil de Girona, Almeria, Cadis, Guipúscoa, Màlaga, Múrcia, Pontevedra i València.

La investigació va començar amb un informe que l'autoritat fiscal italiana va dirigir a la fiscalia europea en gener del 2021, alertant que empreses registrades a Itàlia i Hongria havien adquirit un "nombre elevat" d'automòbils procedents d'Alemanya i els havien venut a altres països de la UE sense pagar l'IVA que pertocava.

Els fiscals europeus delegats, juntament amb els investigadors, van poder destapar una xarxa d'empreses i seguir el rastre fins al grup de delinqüència organitzada responsable del frau d'IVA.

Segons la investigació, el grup havia comercialitzat més de 10.000 cotxes utilitzant aquest entramat amb unes 60 persones implicades. En els darrers sis anys, els líders de l'organització han generat un volum de negoci fraudulent de més de 225 MEUR, generant un frau d'IVA de més de 38 MEUR.

A més, també emetien factures falses per fer creure a particulars i concessionaris que l'operació era legal i correcta, podent matricular els cotxes comprats a altres països. A banda de la defraudació d'IVA, l'organigrama criminal també feia competència deslleial al sector de la compravenda de vehicles perquè els cotxes es venien per sota del preu de mercat.