Un bloc de la Bisbal demandarà l'asseguradora per no reparar els desperfectes de la pedregada

Els afectats asseguren que la seva pòlissa cobreix aquests fenòmens i l'asseguradora diu que no

La comunitat de propietaris Bisbal Futur de la Bisbal d'Empordà demandarà l'asseguradora, MUSSAP, per no fer-se càrrec de la reparació de la teulada del bloc malmesa per la pedregada del 30 l'agost de l'any passat.

La teulada de l'edifici, amb 30 pisos, locals comercials i garatges, d'uns 2.300 metres quadrats va quedar completament destrossada per la pedra i fa un any que els veïns en pateixen les conseqüències en forma de goteres i humitats.

El problema rau en la pòlissa. Segons els afectats, l'assegurança que tenen contractada cobreix els danys per pedregades però l'asseguradora manté no s'ha de fer càrrec de tot l'edifici perquè la pòlissa no cobreix els locals comercials. Com que no s'han posat d'acord, ara emprendran la via judicial. Després d'una visita, el pèrit de l'asseguradora va valorar els danys en 42.000 euros. Un import que dista molt dels 270.000 euros en què ho han valorat els pèrits de la part afectada.

"Estem en un constant neguit; sempre pendents del cel", asseguren els afectats. De fet, expliquen, els pisos de dalt de tot tenen "autèntiques aixetes d'aigua" cada cop que plou i a la resta, l'aigua se'ls filtra en grans quantitats.

Gairebé un any després, els efectes de la forta pedregada que va afectar la Bisbal i diversos municipis de l'entorn i va provocar la mort d'un nadó encara cuegen. És el cas de d'un bloc de l'Escala a qui la pedra va destrossar pràcticament la totalitat del teulat i que encara no ha pogut reparar els desperfectes.

El periple que denuncia la comunitat de propietaris de l'edifici va començar pocs dies després de l'incident. El pèrit de la seva asseguradora va visitar el bloc i després de fer una valoració i els va comunicar que els abonaria un màxim de 42.000 euros.

Els afectats asseguren que el seu edifici compta amb una pòlissa amb la companyia MUSSAP des del 1998 que cobreix el "100%" dels fenòmens meteorològics com ara pedregades i nevades. Després de fer una valoració amb un altre pèrit contractat per la comunitat i demanar pressupostos, van descobrir que el cost estava molt lluny dels 42.000 euros que proposava l'asseguradora. "Ens van fer pressupostos per valor d'entre 270.000 i 300.000 euros", assegura el president de la comunitat, Pol Borrero.

Més enllà dels imports, l'origen del conflicte es troba en la pòlissa contractada. Segons els afectats, la pòlissa no s'ha modificat en tots aquests anys i cobreix aquestes afectacions, però la companyia els argumenta que no. En concret i segons ha explicat l'advocada de la comunitat, esgrimeix una pòlissa actualitzada on hi apareix una clàusula que estableix que els locals comercials no queden coberts. El document no està signat però l'asseguradora manté que no s'ha de fer càrrec que tots els danys que té l'edifici sinó només d'una part. Com que les parts no s'han posat d'acord, emprendran la via judicial.

"Hem tingut molts desperfectes, sobretot els apartaments de sota la teulada, afectant-nos a l'estat d'ànim, especialment a la gent gran amb depressió, ansietat, estrès....", asseguren.

Demanen que o bé els arreglin la teulada o bé els indemnitzin amb els 270.000 euros en què està valorada la reparació. Per denunciar la situació, a més, han convocat una manifestació el proper 28 de juny a la central de la companyia asseguradora. Tots els afectats hi aniran amb una còpia de la pòlissa en mà per demostrar que tenien cobertura.

Sempre pendent del cel

La Núria Güell és una de les propietàries. Al seu pis hi ha esquerdes a totes les habitacions i ha hagut de tapar els matalassos dels llits amb plàstics. "Cada vegada que plou hem de treure aigua. No pots ni marxar uns dies, perquè si plou has de tornar ràpid per evitar que res es faci malbé. Així no es pot viure", lamenta.

Güell explica que s'han gastat 10.000 euros en tendals, però que "no fan gaire res" i explica el cas de la seva veïna de sota. "Es va comprar el pis fa un any i mig. Se'l va arreglar de dalt a baix i després de la pedregada ha hagut de canviar dues vegades el parquet".

Per tot plegat faran una manifestació a la seu de Mussap el dia 28 de juny per queixar-se i donar a conèixer el seu cas. "De la manifestació esperem que serveixi per fer pressió i que de veritat ens arreglin el que toca. Portem 25 anys amb aquesta assegurança i ara ens passa això?", lamenta Güell.