Salellas, Geis i Ayats escenifiquen el tripartit: ''Girona ho entendrà o del contrari no seríem aquí''

El govern s'estructurarà en àrees compartides amb una nova regidoria de Llengua Catalana

Lluc Salellas (Guanyem Girona), Gemma Geis (JxCat) i Quim Ayats (ERC) han destacat la solidesa del tripartit que governarà a l'Ajuntament de Girona. "El govern té tota la legitimitat, perquè suma 17 dels 27 regidors; si no cregués que la ciutat ho pot entendre, avui no seríem aquí", ha afirmat Salellas, que demà agafarà la vara d'alcaldia.

Gemma Geis ostentarà la vicealcaldia i Quim Ayats tindrà una de les sis tinències que inclou el nou organigrama. Guanyem, Junts i ERC reivindiquen l'ajuntament independentista, però també destaquen que el pacte és "sobretot, en clau municipal".

El nou govern sorgit del 28-M s'estructurarà en àrees compartides, tindrà una nova regidoria de Llengua Catalana i parteix d'un full de ruta que recull 64 eixos programàtics.

El pacte estableix que Lluc Salellas serà alcalde durant els quatre anys. "El govern que presentem és fruit de la voluntat popular dels gironins, que ens van dir que era el moment de fer acords", ha subratllat Salellas. "És un govern fort i sòlid, capaç d'afrontar els reptes de ciutat, tant els del dia a dia com aquells projectes més a mitjà i llarg termini; tenim el compromís, des del consens, d'engegar un nou cicle", ha afegit.

L'acord fixa que JxCat tindrà la vicealcaldia de la ciutat. "Han estat tres setmanes de feina intensa i escrupolosa, de generositat i d'entesa", ha destacat Gemma Geis, que a partir de demà serà la nova vicealcaldessa. "Des del primer dia teníem molt clar que volíem un govern independentista a la ciutat ho hem complert; però més enllà d'això, aquest és un acord per a un projecte de ciutat, perquè ens importava el 'què' per damunt del 'qui'", ha insistit.

Per la seva banda, Quim Ayats ostentarà la segona tinència d'alcaldia (la primera, serà per a Geis). "Arribem al pacte després d'un treball intens per definir el projecte programàtic, que n'era l'element principal", ha afirmat el republicà. "Els reptes no són fàcils i coincideixo amb la necessitat que calen noves receptes per fer-hi front; per avançar ens fa falta un govern fort i plural, connectat a la ciutat", ha afegit.

"Les diferències, solucionades"

Durant la presentació de l'acord de govern, els tres grups han insistit en què el diàleg ha estat clau per vèncer les discrepàncies i els esculls. "Les diferències de programes s'han solucionat amb la negociació generosa que s'ha dut en silenci, amb feina i amb hores de treball", ha afirmat Lluc Salellas.

El futur alcalde de Girona ha reivindicat que la ciutat, "evidentment", tindrà un govern independentista. Però també ha dit que, sobretot, l'acord Guanyem-Junts-ERC s'ha bastit "en clau municipal, per desenvolupar un projecte per a la ciutat que ens estimem durant els propers anys". I aquí, Salellas ha volgut posar en relleu tant la solidesa com el consens que ha marcat el naixement del nou tripartit.

"Si no cregués que la ciutat ho pot entendre, no seríem aquí avui", ha afirmat, en referència al pacte de govern. "Tots tres entenem que allò que tocava era posar-nos d'acord amb el programa, l'organigrama de govern i les propostes de ciutat", ha insistit.

"La gent entendrà que un govern que suma 17 dels 27 regidors té tota la legitimitat per portar la ciutat en els propers quatre anys; entre les tres forces sumem molt més del 50% dels vots d'aquestes municipals", ha assegurat Salellas. A més, també ha recordat que "des de fa dotze anys, la ciutat no tenia un govern amb tanta força i estabilitat; i això, és un clar pas endavant per plantejar i solucionar els reptes de la Girona del futur"

Àrees compartides

El nou organigrama de govern a l'Ajuntament de Girona s'estructurarà en àrees compartides, on hi tindran presència regidors d'una i altra formació. "Teníem clar que l'organigrama ha de ser transversal i compartit, per treballar colze a colze i amb espais combinats, que era el que ens demanava la ciutat de Girona", ha dit el futur alcalde.

L'acord a tres bandes a l'Ajuntament de Girona estructura el govern en set àrees. La primera és la d'Alcaldia i Presidència, que ostentarà Salellas. I per a cadascuna de les altres sis, es creen noves tinències d'alcaldia, que es reparteixen entre les tres forces seguint "el principi de proporcionalitat amb els resultats electorals".

De l'àrea d'Alcaldia en penjarà una nova regidoria, la de Llengua Catalana, que portarà Núria Riquelme (JxCat). "En un moment en què hi ha un clar atac cap al català, havíem de donar un missatge a favor de la defensa de la llengua; és un tema estratègic, de ciutat i de país, i volíem donar-li encara més força creant la regidoria", ha subratllat Salellas.

Gemma Geis, com a vicealcaldessa i primera tinenta d'alcaldia, tutelarà l'Àrea de Promoció Econòmica. D'aquí en pengen els projectes de ciutat connectada i universitària, el comerç o el turisme. Dins l'àrea, la republicana Raquel Robert serà la regidora de Treball.

Quim Ayats portarà l'Àrea de Cultura, Esports i Educació. El regidor d'Esports i de Joventut serà Àdam Bertran (ERC) i la d'Educació, Queralt Vila (Guanyem). La número 2 de Guanyem, Cristina Andreu, s'encarregarà de l'Àrea de Transició Econòmica i Transformació Urbana. Portarà, entre d'altres, habitatge, mobilitat sostenible o brigades. Dins de l'àrea, el regidor d'Acció Climàtica serà Sergi Cot (Guanyem) i el d'Urbanisme i Proximitat, Lluís Martí (JxCat).

El número 2 de JxCat, Xavier Aldeguer, estarà al capdavant de l'Àrea de Talent, Innovació, Salut i Comunitat. Aquí, s'hi inclou, entre d'altres, el futur campus biomèdic. Sota el seu paraigües s'hi aixoplugaran les regidories de Ciutat Que Cuida, que recaurà en Gemma Martínez (Guanyem) i la de Benestar Emocional, que portarà Sílvia Bosch (JxCat).

L'Àrea de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania tindrà al seu capdavant Sergi Font (Guanyem). D'aquí en penjaran les regidories d'Hisenda, que serà per a Sílvia Aliu (Guanyem) i la de Contractació i Patrimoni, que portarà Maria Àngels Planas (Junts). Per últim, Núria Riquelme (JxCat) estarà al capdavant de l'Àrea de Servei a les Persones i Convivència, que tindrà les regidories d'Igualtat i Justícia Social, amb Amy Sabaly (Guanyem) i la de Convivència i Seguretat, amb Sílvia Aliu (Guanyem).

64 eixos programàtics

El nou equip de govern serà l'encarregat de tirar endavant els "grans projectes de ciutat" que el tripartit ha consensuat per a aquest mandat 2023-2024. I que es recullen en un document estratègic que inclou fins a 64 propostes. "Amb elles engeguem aquest nou rumb per a Girona, recollint tota la voluntat de consens d'un govern ampli que ha vingut per treballar per a la ciutat", ha dit Salellas.

Gemma Geis ha subratllat que el programa reflexa "l'estil gironí de fer campanya". "Que hi hagi un govern independentista és bo, però el més important és que estigui pensat per a les persones; i aquest projecte que presentem ha estat molt madurat", ha dit la nova vicealcaldessa, explicant que després dels resultats del 28-M, Junts ha avantposat la "generositat i la coherència". "Segurament s'aprèn més de les derrotes que de les victòries", ha afegit, dient que allò que els ha portat a segellar el pacte també ha estat "el compromís amb la ciutat".

"Hem estat capaços d'arribar a aquells acords que eren necessaris", ha dit per la seva banda Quim Ayats. "És imprescindible que hi hagi consens per tirar-los endavant", ha afegit.

1 MEUR en habitatge i 4% de pisos turístics

Un a un, Salellas, Geis i Ayats han destacat algunes de les propostes que inclou el document. El futur alcalde ha subratllat el compromís de destinar cada any 1 milió d'euros (MEUR) a comprar habitatge social, 1 MEUR més per millorar l'accessibilitat a la ciutat, tirar endavant la reforma del carrer de la Creu, instal·lar plaques fotovoltaiques a tots els equipaments municipals -en la mesura que el pressupost ho permeti- i reduir fins a un 4% el màxim de pisos que es poden destinar a usos turístics (HUT) a la ciutat. Una mesura que, com recull el document, sí deixa fora del topall les llicències ja atorgades.

Per la seva banda, Gemma Geis ha posat en relleu la millora dels parcs de la Devesa i les Pedreres, la conversió dels 22 parcs i jardins de la ciutat en refugis climàtics, un pla per donar suport als emprenedors i retenir el talent, un "pla radar per detectar i donar suport a les persones grans que viuen soles", un pla per revitalitzar la Rambla (també, amb comerciants que actuïn de mentors dels emprenedors que vulguin establir-hi un negoci) o el compromís d'actuar davant les ocupacions delinqüencials d'habitatges segons el que disposa la llei catalana.

Per últim, Quim Ayats ha destacat el compromís d'invertir un mínim d'1 MEUR en equipaments educatius i esportius (a parts iguals), l'adequació dels locals de Vista Alegre i l'Eixample com a espais socials al barri, l'obertura de la biblioteca de la Casa de Cultura i les construccions d'una nova escola bressol a l'Eixample-Pla de Palau i d'un nou pavelló a Palau.

Més enllà d'això, el document d'eixos programàtics també recull impulsar un nou equipament cívic i cultural a l'entrada sud de Girona (avançant en la reforma de la carretera Barcelona), la pacificació de la plaça Catalunya, l'objectiu de garantir que la ciutadania obtingui una primera respostes de l'Ajuntament en un màxim de quinze dies després d'haver entrat una petició, la creació de dos autobusos llançadora des de l'entrada Sud i Domeny, planificar un augment de plantilla de la Policia Municipal o crear un pla de benvinguda a la ciutat (per a turistes o universitaris).

Repensar Casa Pastors

Dins les 64 propostes, també n'hi ha una que fa referència explícita a la Casa Pastors, on s'hi ha projectat el futur Museu d'Art Modern i Contemporani. Durant la campanya, Guanyem no el defensava, contràriament a JxCat i a ERC. Segons recull el document, ara el que es farà serà repensar-ne els usos, un cop s'hi acabi la intervenció arqueològica que s'està fent.

En concret, el document consensuat pel tripartit proposa: "Acabar el projecte arqueològic a la Casa Pastors, garantir un projecte que permeti la rehabilitació de l'edifici i tornar a pensar i definir els usos que s'hi desenvoluparan".

Lluc Salellas, que ha precisat que ahir al vespre l'assemblea d'adherits a Guanyem va donar el vistiplau al pacte, ha avançat que durant els plens municipals, "tots els temes de govern es votaran de manera conjunta, com ha de ser". Sí que ha precisat que no es descarta que el tripartit pugui fer un vot diferenciat amb les mocions. "Però això forma part de la normalitat d'un govern de coalició i del marc de confiança", ha precisat.

Per últim, el futur alcalde també ha explicat que, de moment, no s'han abordat els sous i les retribucions de l'equip de govern. "Això ha d'anar al cartipàs, i un cop decidit l'organigrama i després de constituir-se l'ajuntament, serà el següent pas", ha conclòs.

  • Lluc Salellas creu que el pacte està legitimat
  • Gemma Geis destaca la importància de crear un govern independentista