Acció Climàtica ajudarà a netejar 600 hectàrees de boscos privats a Girona

El Departament inverteix 4,5 MEUR a tot Catalunya per aquestes actuacions

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està destinant enguany 4,5 milions d’euros (MEUR) a una línia d’ajuts específica perquè persones propietàries i associacions de boscos privats puguin realitzar gestió forestal considerant més que mai els incendis forestals.

Una de les zones escollides és el massís de l’Ardenya-Cadiretes, on s’estan realitzant actuacions de reducció de la càrrega de combustible com ara estassades de matoll, podes, tallades selectives i trossejat de les restes generades per reduir el risc de grans incendis forestals.

Concretament, els treballs que avui ha visitat la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, abasten un total de 80 hectàrees dels termes municipals de Llagostera i Santa Cristina d’Aro situades en aquest massís litoral d’alt risc d’incendi forestal que s’estén paral·lel al mar al sud de les comarques gironines fins al Maresme. Com en altres massissos litorals del nostre país, el risc d’incendi és molt alt a causa d’una estructura forestal contínua i una densitat de població molt notable, particularment a l’estiu.

Aquests ajuts es posen en marxa per reduir la vulnerabilitat dels boscos davant dels efectes produïts pel canvi climàtic, concretament davant de l’augment del risc dels grans incendis forestals (GIF). Bàsicament, es volen incentivar les actuacions de reducció de la càrrega de combustible sobre àrees estratègiques i la millora de la xarxa viària per accedir a aquestes àrees. La previsió és que es convoquin durant com a mínim 4 anys consecutius.

Integrar el foc de manera real en la gestió forestal

Per primera vegada, el Centre de la Propietat Forestal gestiona ajuts per dur a terme actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en determinades àrees estratègiques que donin lloc a estructures de vegetació de baixa vulnerabilitat al foc de capçades. Es tracta d’integrar el foc de manera real en la gestió forestal en aquells boscos de propietat privada, que a Catalunya representen al voltant del 75% de la superfície forestal.

La convocatòria actual permet augmentar la superfície forestal privada gestionada amb l’objectiu de canviar la vulnerabilitat de determinades estructures forestals per fer-les més resilients i resistents als riscos derivats del canvi climàtic. Així, es podrà accelerar el procés d’adaptació dels boscos a les noves condicions climàtiques extremes i les seves conseqüències.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural considera necessari fomentar les actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en aquelles àrees definides tant des del punt de vista de la planificació forestal com des del de l’extinció d’incendis forestals. És en aquestes àrees on recau la importància de canviar el model de vulnerabilitat de determinades estructures forestals i d’aquesta manera reduir el risc que es generin grans incendis forestals fora de la capacitat d’extinció.