Els fills són els principals agressors en casos de maltractament a gent gran a Girona

Des de 2019 s'han detectat 106 situacions a través d'un protocol de Dipsalut

El protocol de detecció i prevenció de maltractaments del servei de teleassistència de Dipsalut ha detectat 106 casos des del 2019 a la demarcació de Girona. El perfil majoritari de la persona agressora és el filla o filla, 48,11%, i la parella, en un 36,79%, seguit a molta distància dels nets i netes (4,72%) i altres familiars (4,72%).

Pel que fa a les edats de les persones grans maltractades, el 60% tenen més de 80 anys, mentre que el 27% tenen entre 70 i 80 anys. El protocol de detecció i prevenció de maltractaments es va posar en marxa al Servei de Teleassistència de Dipsalut durant l’any 2019. Des de llavors, 152 persones han estat valorades per possible maltractament. D’aquestes, 106 tenien indicis suficients per entrar al protocol.

Per reforçar la detecció de situacions de risc, i en motiu del Dia Mundial de Sensibilització sobre el maltractament a les persones grans, Dipsalut edita una guia per explicar com prevenir el maltractament a les persones grans. A la guia s’indica quin tipus de maltractaments hi ha, com actuar si sospites que una persona gran pateix maltractament o consells perquè les persones grans se sentin valorades.

Un dels principals objectius del servei de teleassistència és proporcionar seguretat i suport a la persona usuària. Per aquest motiu, és essencial que es treballi en la detecció de situacions de risc de qualsevol tipus, entre elles, situacions de risc de maltractament.

L'objectiu del servei de teleassistència en situacions de risc de maltractament, es basa principalment en la prevenció, la detecció i la derivació als Serveis Socials. Des del servei, s'ofereix suport en dos sentits. Un d'ells és fer un seguiment de la situació de la persona usuària a través de trucades i visites domiciliàries, mentre que l'altre fa referència a l'ús de tota la tecnologia disponible en el servei per a la seva seguretat.

En el protocol de prevenció de maltractament es desenvolupen una sèrie d’accions per complir amb els següents propòsits:  Conscienciació i sensibilització, detecció, derivació i intervenció mitjançant un pla d’actuació personalitzat.

En aquest sentit, des del programa de formació de Dipsalut, tenim el curs Prevenció de maltractaments a les persones grans adreçat a professionals de l'àmbit de l'atenció social, prioritàriament personal tècnic de serveis socials, que es va posar en marxa el 2020 i que ja porta 7 edicions amb un total de 107 alumnes formats.

El curs l’imparteixen Glòria Pla, psicòloga de l'Equip d'atenció a les famílies i envelliment actiu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà,  i Jordi Muñoz, advocat de l’Associació per a la investigació del maltractament a les persones grans EIMA. La propera edició es farà al novembre 2023 en format presencial (inscripcions al setembre).

També en relació a aquesta problemàtica, aquest any s'ha impartit la primera edició del curs "Abordatge de la violència filioparental i les crisis familiars" amb l'objectiu de proporcionar eines per a la detecció i acompanyament en situacions de violència ascendent o filioparental, on els fills o filles exerceixen violència cap a les figures maternes, paternes o de cura.