L'absència de tràilers per l'N-II ha reduït a la meitat el nivell de decibels a Bàscara

El desviament dels camions a l'AP-7 no incrementat la contaminació al seu pas per Salt

La prohibició de pas de camions de quatre eixos o més per l'N-II ha fet baixar a gairebé la meitat el nivell de decibels a la població de Bàscara (Alt Empordà). Són dades que ha facilitat la directora de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, que participa en una conferència internacional a Brusel·les. Des del 19 d'abril, uns 4.000 camions diaris han deixat de travessar per enmig del municipi i s'han desviat per l'autopista.

Per contra, aquest augment de trànsit rodat per l'AP-7 no ha variat els valors ni de contaminació acústica ni de la qualitat de l'aire, amb els registres que s'han obtingut al seu pas per Salt (Gironès). Aquestes són algunes de les dades que ha donat a conèixer la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, a la Green Week Conference 2013, que se celebra fins divendres a Brusel·les sota el títol 'Cleaner Air for All'. Farran ha parlat també de les mesures que poden dur a terme els governs locals per millorar la qualitat de l'aire.

En el cas de l'N-II, Farran ha explicat que l'eliminació de prop de 4.000 camions diaris per l'interior de Bàscara, més enllà de suposar "una millora molt important" per a la seguretat del municipi, també ha suposat una reducció dels nivells de soroll en prop de 7 dBA. "Aquesta reducció suposa abaixar la sensibilitat acústica real del que perceben els ciutadans a gairebé la meitat, tot i mantenint la mateixa intensitat mitjana diària de trànsit pel que fa a la resta de vehicles que hi circulen", ha detallat.

Per a Farran, en cas que no s'hagués prohibit el pas de tràilers per enmig del municipi, caldria haver reduït el trànsit a un 25% de la intensitat mitjana diària de trànsit actual per obtenir reduccions de soroll tant importants.

Pel que fa a la millora de la qualitat de l'aire, s'estima que evitar el pas d'aquests camions a diari farà abaixar el valor mig anual de NOx en 21 ug/m3.

Les restriccions de trànsit a la nacional han fet augmentar significativament el pas de camions per l'autopista. Segons ha explicat Farran, amb les mesures que tenen al seu pas per Salt, l'AP-7 ha registrat valors tant de contaminació acústica com de qualitat de l'aire molt similars als valors d'abans de la mesura, aplicada a mitjans d'abril. Segons Farran, els nivells actuals garanteixen la capacitat del medi "per assumir aquest lleuger increment".