Els preus baixen només una dècima al maig a Girona

Els aliments moderen l'alça però costen un 11,5% més que fa un any

Els preus han baixat tan sols una dècima aquest maig a les comarques gironines. Sí que es trenca la tendència a l'alça que s'havia registrat des de principis del 2023; però de moment, de manera quasi imperceptible.

La inflació continua deixant-se notar a la cistella del dia a dia, perquè si bé els aliments han moderat les successives pujades, també és cert que omplir la nevera ara costa un 11,5% més que fa un any.

En paral·lel, entre d'altres, aquest maig també s'enfilen tant la roba com el calçat (+2,8%) i els allotjaments turístics (+3,5%). Per contra, el paquet format pel gas, l'electricitat i els carburants, així com també el transport, van a la baixa. I això ajuda a moderar més d'un punt l'IPC interanual, que tanca el maig al 2,8%.

L'Índex de Preus al Consum (IPC) trenca la tendència a l'alça que havia registrat des de principis d'any i tanca el maig amb un lleuger descens. Segons recull les dades que periòdicament fa públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a les comarques gironines els preus s'han abaixat tan sols una dècima durant el darrer mes (-0,1%).

Com ja és habitual, al darrere d'aquesta mitjana s'hi amaguen dues realitats. Per una banda, aquells productes i serveis que s'encareixen. I per l'altra, aquells altres que davallen -en aquest cas, sobretot els serveis bàsics i el transport- i que, de retruc, ajuden a atenuar les alces dels altres.

Dins el primer grup -és a dir, els que pugen de preu- en destaquen la roba i el calçat. Durant el maig, s'han encarit un 2,8% més (cal tenir en compte que a l'abril ja van fer-ho un 7,9%). Però en paral·lel, i per l'impacte que tenen en l'economia domèstica, els aliments també continuen apujant-se.

Si bé ho fan de manera més moderada que en mesos anteriors, aquest maig, en concret, els aliments s'han incrementat un 0,3%. I en comparació amb ara fa un any, anar al supermercat i omplir la nevera per passar la setmana ara costa, de mitjana, un 11,5% més.

Caldrà veure si durant els propers mesos es manté aquesta tendència. I això, malgrat que des de principis d'any el govern estatal va suprimir l'IVA d'aquells productes que ha tenien el tipus reduït del 4% (com el pa, la farina, la llet, el formatge i els ous). Una mesura que precisament caducava a finals d'aquest juny, però que ahir mateix, la Moncloa ja va avançar que s'allargaria més enllà per intentar pal·liar la inflació.

A més de la roba, el calçat i els aliments, entre els grups de productes i serveis que també s'han apujat durant el maig s'hi troben els allotjaments turístics (+3,5%), els restaurants (+0,6%) i els lloguers (+0,4%).

Un 23,8% menys

El contrapunt a aquestes alces el posa, sobretot, el paquet format pels serveis bàsics (llum i gas) i els carburants. Perquè tots ells tanquen el maig amb un nou descens de preus. En aquest cas, però, no tan accentuat com el d'abril (quan va ser del -6,3%) perquè la baixada se situa a l'1,5%.

Si en comptes de posar la lupa damunt el mes de maig es tira un any enrere, ara la llum, el gas i els combustibles són un 23,8% més barats que ara fa un any. I la baixada dels carburants, de retruc, també es deixa notar en altres serveis. Perquè durant el darrer mes el transport s'ha abaratit un 1,4% i el lloguer de vehicles, al seu torn, ho ha fet en un 1,9%.

En paral·lel, durant aquest maig també han registrat descensos de preus els paquets turístics (-1,2%), els aparells domèstics (-1,4%), els equips de telefonia i fax o l'oci i la cultura (-0,5% cadascun).

L'interanual baixa al 2,8%

A l'hora de decantar la balança, aquest cop els descensos pesen més i això fa que l'IPC interanual torni a moderar-se. En aquest cas, més d'un punt (perquè passa del 3,9% amb què va tancar l'abril al 2,8% d'aquest maig).

Tot i el descens, però, la inflació continua fent-se palesa. Perquè tots aquests increments s'acumulen als rècords històrics que s'havien assolit -les dades de l'INE es remunten fins al gener del 1993- en què l'IPC interanual havia arribat a catapultar-se més amunt de l'11%.