PAS i PSC pacten per desbancar ERC a l'Ajuntament de Sarrià de Ter

Posen fi a setze anys de govern republicà al municipi

Canvi de color polític a l'Ajuntament de Sarrià de Ter (Gironès). Poble Actiu de Sarrià de Ter (PAS) ha tancat un acord d'investidura amb el PSC que convertirà Isaac Ramió en alcalde el 17 de juny, dia de constitució dels nous ajuntaments.

El pacte posa fi a setze anys de govern d'ERC al municipi, que aquest 28-M va passar a ser segona força. "Som un grup molt divers, tant en habilitats com en interessos, i això sumat al cansament de la gent cap al govern actual, ens ha donat la clau de l'èxit", assegura Ramió.

De moment, l'acord amb els socialistes és només per a la investidura, però Ramió no amaga que la seva intenció és incorporar-los a govern, tot i que en quins termes és el que s'haurà de debatre en assemblea les properes setmanes.

A les eleccions del 28-M, la candidatura del PAS -adscrita a la CUP- va guanyar els comicis i va obtenir sis dels tretze regidors del consistori. Per la seva banda, la llista d'ERC que encapçalava el fins ara alcalde, Narcís Fajula, passava a ser segona força i es quedava amb quatre regidors. El PSC en va treure dos i JxCat, un.

Ara, el PAS ha tancat un acord amb els socialistes per a la investidura, que assegura que Isaac Ramió serà el nou alcalde. En un comunicat, la llista adscrita a la CUP recorda que està integrada "per una assemblea nombrosa de persones molt actives al camp associatiu" del municipi i que el seu projecte, lligat al desgast que arrossegava ERC, és el que els va permetre fer el tomb.

"Som un grup molt divers, tant en habilitats com en interessos, i això, sumat al cansament de la gent cap al govern actual, ens ha donat la clau de l'èxit", explica Ramió. "Tenim les ganes i les capacitats, i desenvoluparem aquesta tasca amb responsabilitat", hi afegeix, en relació al futur equip de govern de Sarrià.

De moment, l'acord amb els dos regidors socialistes és només per a la investidura. Però Ramió també concreta que el compromís del PSC és el de treballar també per "a l'estabilitat", en referència a l'hora d'aprovar projectes com els pressupostos.

A més, el candidat del PAS tampoc amaga la intenció d'incorporar els socialistes a l'equip de govern. Sí que diu, però, que això caldrà treballar-ho "a nivell intern" durant les properes setmanes i debatre-ho en assemblea. També, per veure quines àrees assumirien dins el consistori. En relació a l'acord amb el PSC, tot i que el PAS es troba sota el paraigües de la CUP, Ramió explica que ells tenen autonomia i que les decisions s'acorden en assemblea.

Punts d'entesa

El PAS recorda que "entre els projectes més representatius" que porten al programa hi ha el d'impulsar la mobilitat sostenible, recuperar zones verdes, prioritzar l'atenció a les persones, promoure la transparència i fomentar la participació ciutadana. "Donar protagonisme a les persones del municipi i a les seves entitats és el pal de paller d'aquesta formació", subratlla, afegint que precisament aquests també són punts que el PSC porta al seu programa.

De fet, el PAS ja avança que el pacte per a la investidura "deixa un més que probable escenari de govern en majoria" entre ells i els socialistes. "Tenim ganes de tirar endavant els projectes que somiem per al nostre poble; els objectius en clau municipal conflueixen en molts punts, i hem tirat endavant projectes conjuntament tot i estant a l'oposició", explica el número 3 de la candidatura del PAS, Edgar Castellanos.

L'acord per la investidura posa fi a quatre mandats de govern d'ERC al poble gironí. Bona part d'aquests, amb el conseller Roger Torrent com a alcalde (que va renunciar al càrrec en favor de Narcís Fajula el gener del 2018, quan va ser nomenat president del Parlament de Catalunya).

Aquests últims dies, Fajula, precisament, havia anunciat la intenció de provar de bastir un govern tripartit entre els republicans, el PSC i JxCat. Ara, caldrà veure si s'apartarà de la política municipal o bé es mantindrà com a regidor a l'oposició.