Ajuden a víctimes de violència de gènere mitjançant l'ensinistrament de gossos

Dos agents de la policia local de Sant Hilari Sacalm han fundat l'Associació Goss.o.s K9

Agents de la Unitat Canina de Sant Hilari Sacalm (Selva) han impulsat una iniciativa pionera que consisteix en ajudar a víctimes de violència de gènere mitjançant l'ensinistrament de gossos. Els agents Montse Cereza i Lluís Àvila han fundat l'Associació Canina Goss.o.s K9, que ja ha atès, amb èxit, un veïna del municipi. Aquesta dona va arribar al poble fa dos anys fugint dels maltractaments de l'exmarit i, gràcies a l'ajuda del gos ensinistrat, reconeix que tant ella com la seva filla se senten més protegides i segures.

Els experts ensenyen els animals des de cadells per tal que, a còpia d'estar amb les víctimes, sàpiguen interpretar com es troba la dona i si cal reaccionar per protegir-la. L'agent Montser Cereza ha explicat que l'associació s'ha creat arran del cas de la Charo, que va dos anys que va arribar a Sant Hilari fugint dels maltractaments de l'exparella, i que ara presideix l'associació. "De fet, el cas de la Charo va ser el detonant per a la creació de Goss.o.s", ha explicat Cereza. En conèixer la situació d'aquesta dona, els agents de la Unitat Canina van oferir-li la possibilitat de combatre la por i els traumes provocats per la violència patida a mans de la seva exparella amb l'ajuda d'un gos.

Els impulsors d'aquesta experiències asseguren que ha resultat "molt positiva", tant per a la mare com per a la filla, ja que amb l'animal "ràpidament es van sentir molt més protegides". "Això es va traduir en una recuperació de l'autoestima i la seguretat per part de les dues; ara no els fa por moure's soles, la seva vida ha canviat completament", assenyala l'altre agent que ha impulsat la iniciativa, Lluís Àvila. A partir d'aquí, els dos agents, en estreta col·laboració amb la Charo, van decidir impulsar l'Associació Goss.o.s, que s'ha presentat públicament recentment.

Ensinistrament especial

Amb l'ajuda d'una experta, Marta Barrera, els agents ensinistren els animals, que ja de cadells entren en contacte amb els seus nous amos d'una manera especial. "Se'ls ensenya a protegir a la família i arriba un punt que el gos, només veient l'actitud de la víctima, sap perfectament quan ha d'actuar", ha detallat Cereza, que afegeix que el que es busca és establir un vincle "en positiu" entre víctima i animal.

El de la Charo i la seva filla és el primer cas que ha comptat amb la intervenció dels agents de la Unitat Canina que esperen, a través de la nova Associació Goss.o.s, poder ajudar altres víctimes de la violència de gènere que els derivin professionals que intervenen habitualment en l'atenció d'aquests casos Des de l'associació han concretat que només atendran aquelles peticions que vinguin acompanyades del preceptiu informe psicològic.

La Unitat Canina de Sant Hilari compta amb tres gossos, que puntualment cedeixen a l'associació en cas d'urgència. Els fundadors de Goss.o.s esperen, en un futur, poder treballar amb equips psicològics especialitzats.