Alternativa per Ripoll proposa un govern de concentració per blocar a l'extrema dreta

Els cupaires es mostren crítics amb Junts i els demanen "responsabilitat"

"Hem de ser capaços d'assumir la responsabilitat de governar", ha destacat Dani Vilaseca, cap de llista d'Alternativa per Ripoll. Vilaseca proposa la formació d'un govern de concentració de cara a la constitució dels ajuntaments del proper 17 de juny per impedir que l'extrema dreta dirigeixi el consistori. En aquest sentit, els cupaires ja han iniciat converses amb ERC i PSC sobre aquesta possibilitat.

A la vegada, s'han mostrat crítics amb l'actitud de la cap de llista de Junts, Manoli Vega, que dilluns es va "espolsar les responsabilitats" apartant-se de les travesses. I els demanen que "recapacitin" per donar estabilitat a un govern alternatiu. "Tothom, des de la seva posició, ha d'entomar la situació i actuar", ha afegit Dani Vilaseca.

"Hi ha dues possibilitats", ha explicat Dani Vilaseca, en vistes als resultats electorals: "un govern en solitari (d'Aliança Catalana) o conformar un govern alternatiu a l'extrema dreta". Si bé Vilaseca admet que "en calent" alguns ripollesos els han dit que la deixin governar, després han anat rebent més opinions que els deien que no, "que realment això s'hauria d'evitar".

Pels cupaires, que l'extrema dreta governi a l'Ajuntament de Ripoll és una línia vermella que no es pot traspassar i per això aposten per formar un govern alternatiu. Vilaseca ha defensat que no serà un govern "pensant en els partits, sinó pensant en Ripoll". I sobretot perquè la capital del Ripollès tingui un projecte "de futur" pels propers quatre anys.

"Evidentment recollirem totes les demandes que la gent hagi pogut expressar amb aquests 1.400 vots, perquè també hem de fer autocrítica", ha assenyalat el cap de llista d'Alternativa per Ripoll.  En aquesta línia, Vilaseca ha dit que cal ser conscient "que això no ha vingut perquè sí". Hi ha tota una sèrie de motius pels quals els votants han escollit l'extrema dreta "i nosaltres hem de ser prou hàbils i humils per entendre per què ha succeït", ha afegit.

El cap de llista d'Alternativa per Ripoll ha destacat que els resultats són "preocupants", perquè tot i que preveien un augment de l'extrema dreta, el fet que siguin primera força consideren que és conseqüència de l'"autopista" que els ha deixat Junts. "Aquesta davallada tan important de Junts ha fet que tot el vot que tenien hagi passat a l'extrema dreta", ha puntualitzat. A més, la resta de partits han quedat molt igualats, i això ha deixat un ajuntament "gairebé ingovernable".  

El fet que Vega, dilluns mateix, sense comentar-ho amb la resta de partits, decidís quedar-se a l'oposició "és d'una manca de responsabilitat brutal", ha afirmat Vilaseca. El cap de llista dels cupaires ha emplaçat Junts a fer "una mirada més àmplia sobre què ha passat amb els resultats" i els ha demanat que donin estabilitat "de manera activa" a un govern alternatiu. Des de la CUP també han trobat a faltar que l'alcalde sortint, Jordi Munell, no hagi fet cap declaració institucional, "ni cap tipus de reflexió de la davallada tan profunda de Junts".

Vilaseca també creu que els partits han de fer autocrítica. "El 2019 vam proposar fer un cordó sanitari a l'extrema dreta, però ha penjat d'un fil aquests quatre anys. Ningú se l'ha acabat de creure. I després s'ha comprovat que si no et creus el cordó, només amb la signatura no serveix de res", ha assenyalat.

Un altre dels punts a reflexionar és el fet que l'extrema dreta porti quatre anys fent campanya electoral, mentre els partits van activar la maquinària el mes de febrer, o el fet que s'hagin "normalitzat" les parades al mercat o "els grups de whatsapp des d'on s'estenien rumors". "Tot això ha passat davant nostre i ningú se n'ha adonat", ha lamentat.

Vilaseca ha fet aquestes declaracions després d'una assemblea oberta que la formació ha convocat aquest dissabte a Ripoll per analitzar què ha portat l'extrema dreta a guanyar les eleccions a Ripoll i debatre sobre els possibles escenaris i estratègia a seguir a partir d'ara.

El 28-M l'extrema dreta d'Aliança Catalana va guanyar les eleccions a l'Ajuntament de Ripoll. Va aconseguir més del 30% dels vots, un resultat que li va donar 6 regidors, però no la majoria absoluta que se situa en 9. Junts, fins ara al govern, va patir una forta davallada. Va perdre 5 representants dels 8 que tenia i només va aconseguir el 17% dels vots. ERC també va obtenir 3 regidors i PSC en va aconseguir 2, un menys que les passades eleccions. La CUP va mantenir els 2 regidors i el partit independent de Joaquim Colomer també va aconseguir un representant.