Un total de 184 alumnes provinents de set classes d’ESO i batxillerat de l’Institut Santiago Sobrequés, de l’Escola FEDAC Sant Narcís i de l’Escola Maristes de Girona han participat en l’onzena edició de la proposta educativa “Llegeix, càmera i... acció!”. Aquest recurs educatiu està impulsat per l’Ajuntament de Girona, a través dels serveis educatius del Museu del Cinema i Biblioteques de Girona, i compta amb la col·laboració dels cinemes OCINE.
Des del mes de gener l’alumnat participant ha treballat per produir les peces audiovisuals i els centres educatius han seleccionat els vint millors projectes, que es van visionar ahir als cinemes OCINE de Girona. La proposta educativa vol potenciar el gust per la lectura de les persones joves fent que visquin les diferents etapes d’una producció audiovisual (preproducció, producció, postproducció i difusió) gràcies a la lectura prèvia d’un llibre escollit pel mateix alumnat. De fet, la tria del llibre és el punt d'inici d'aquest projecte anual que se centra en l'elaboració d’aquest audiovisual que acaba amb la seva presentació i difusió pública.
“Aquest és un projecte amb el qual es pretén promoure la lectura entre els joves de la ciutat, potenciant la creativitat i la imaginació mitjançant la comunicació audiovisual”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.
El bibliotràiler basat en It, d’Stephen King, fet per un grup d’estudiants de l’Escola Maristes, ha obtingut el premi al millor bibliotràiler de l’edició 2023. El segon premi a la millor producció ha estat per un grup d’alumnes de l’Escola FEDAC Sant Narcís amb el bibliotràiler sobre el llibre Aigües encantades, de Joan Puig i Ferreter, i el tercer premi per a la millor realització ha estat per a la producció basada en El campamento, de Blue Jeans, realitzada per un grup d’alumnes de l’Escola Maristes de Girona.
Pel que fa a les mencions especials, el premi al millor guió ha estat per a El mensaje del mal, i el de millor muntatge, per a Assassinat a l’Orient Exprés, tots dos de l’Institut Santiago Sobrequès. El guardó al millor càmera ha estat per a Los juegos del hambre; el de millor adaptació, per a El sotano, i el de millor direcció artística, per a Ciudades de humo, tots tres de l’Escola Maristes de Girona.
Totes les persones participants van rebre un diploma de participació i les que van obtenir un premi o menció també van endur-se unes entrades amb descompte per als cinemes OCINE. El grup guanyador, a més, visitarà els estudis de TVGirona, on se’ls farà una entrevista perquè puguin explicar com ha estat l’experiència de traslladar a la pantalla la història del llibre i perquè puguin recomanar-ne la lectura.
Els tres bibliotràilers guanyadors es poden veure al canal de Youtube del Museu del Cinema.