Unió de Pagesos no es creu que s'hagin matat 5.400 senglars com diu Acció Climàtica

Acusen la conselleria de posar-los "pals a les rodes"

Unió de Pagesos no es creu que s'hagin matat més de 5.400 senglars als massissos de les Gavarres i Rocacorba, tal i com assegura el Departament d'Acció Climàtica. Des del sindicat remarquen que de senglars "n'hi continua havent molts" i carreguen contra l'administració per "posar pals a les rodes" als pagesos.

En aquest sentit, el coordinador d'Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, adverteix que d'aquí poc temps "els senglars seran a les carreteres" quan s'hagi fet la collita als camps. Una collita que Poch assenyala que ja ve "tocada" per la sequera i les plagues.

Però el que més molesta al sindicat son les traves que, assegura, els hi posa el Departament i alguns funcionaris a l'hora de defensar els camps. En aquest sentit, Poch ha explicat dos exemples de les dificultats que tenen amb l'administració per poder fer front a la "plaga de senglars" que ataquen els conreus.

El més greu és el d'una dona que va demanar protegir el seu camp que tenia degudament tancat amb fil elèctric, però que el senglar atacava de totes maneres. Segons Poch, els funcionaris del Departament han estat durant tres mesos proposant actuacions o requerint documentació, però sense fer res concret per capturar els senglars.

Això ha provocat un "perjudici evident" per la propietària "amb el coneixement del Departament". Per això, Poch exigeix que "es deixi de posar pals a les rodes" i, per exemple, es permeti als pagesos amb permís d'armes matar els senglars que ataquen els sembrats, encara que estiguin en un vedat de caça.

"Jo a casa meva tinc un lladre que cada dia m'entra a robar i no puc fer res, encara que fa més de set mesos que tinc permís d'armes", lamenta el responsable de fauna salvatge d'UP a Girona, Vicenç Armengol.

A favor dels caçadors

Poch i Armengol reconeixen que els caçadors fan una "molt bona feina", però recorden que és un esport i carrega contra l'administració per tenir "por a enfrontar-s'hi". "Sabem que una llicència d'armes son diners i per tant una facturació important. A veure si per no perdre aquests diners o que no els hi pleguin els caçadors hi ha una inacció", ha preguntat Poch.

Armengol s'ha queixat que no es tracta d'un incident aïllat sinó d'un problema reiterat i que, a més, no s'hi fa res per arreglar-ho. "Això ja comença a ser un sabotatge", ha lamentat el pagès, mentre assegura que ell mateix continua tenint poblacions de senglars i cabirols "molt importants" als seus camps.

Perill a les carreteres

Unió de Pagesos ha avisat que un dels principals perills que pot haver-hi els propers mesos pot ser a les carreteres. Des del sindicat avisen que un cop s'hagi fet la collita el seglar "no tindrà on anar" i acabaran arribant a les carreteres amb el perill que això suposa. De fet, Poch assegura que ha parlat amb molts caçadors que li reconeixen que els animals es troben al voltant dels camps i no a muntanya.