Més de 3.500 alumnes de primer d'ESO participen al programa ''No et fumis la salut''

La Fundació Oncolliga Girona ha ofert 130 xerrades a 46 escoles i instituts

Un total de 3.511 alumnes de primer d’ESO de les comarques gironines han assistit durant aquest curs acadèmic a les xerrades que la Fundació Oncolliga Girona ofereix cada any als instituts dins del programa “No et fumis la salut” amb l’objectiu d’alertar els joves sobre els riscos que comporta el consum del tabac.

El programa, que aquest curs  compleix 25 anys de trajectòria, s’ha renovat per fer-lo més participatiu i el tradicional concurs de relats i i il·lustracions de samarretes s’ha substituït per un concurs de vídeos. 

Coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, s’ha fet l’entrega de premis als guanyadors en un acte celebrat a l’Ajuntament de Girona.

El tabac continua essent la segona droga més consumida pels joves, per darrera de l’alcohol, si bé els resultats de l’ESTUDES 2021 confirmen que s’ha registrat un descens en el consum respecte el 2019.

Tot i això, cada cop són més els que s’inicien en l’hàbit de fumar a través de la cigarreta electrònica, pretesament més saludable malgrat que la majoria d’aquests dispositius contenen nicotina.  El 44 % dels joves a partir dels 14 anys comencen a experimentar amb les cigarretes electròniques i el 94 % creu que un consum esporàdic d’aquest tipus de cigarretes és poc problemàtic.

 “De fet, s’ha produït una substitució del fum del tabac pel vapor, però pel que fa al motiu impulsor del primer contacte amb la nicotina segueix essent el de sempre, la pressió grupal, quants més amics vapegen, més possibilitats que la decisió individual dels integrants del grup tendeixi al consum”, explica Eulàlia Romera, directora del programa “No et fumis al salut”.

Concurs de vídeos

El programa “No et fumis la salut” es va posar en marxa el curs 1998-1999 i des d’aleshores s’ha anat introduint en bona part dels centres d’educació secundària de la demarcació de Girona. Des de la Fundació Oncolliga Girona es valora molt positivament la implantació d’aquesta proposta educativa, que en aquest curs 2022-2023 ha estat seguida per un total de 3.511 alumnes de 46 centres educatius. En total, han estat 130 xerrades en un nou format més participatiu, en el qual “es parla de les diferents maneres de consumir nicotina, fumada o amb vapor”, explica Romera.

Una altra novetat ha estat la substitució del tradicional concurs de relats i il·lustracions per un nou concurs de vídeos, al qual s’han presentat 28 propostes provinents de nou centres. D’entre tots els vídeos presentats, un jurat format per professionals de la Fundació Oncolliga Girona ha triat els tres treballs guanyadors: 1r premi per al vídeo “Sigues llest”, de l’escola Vilagran de Salt, dotat amb 600 euros; 2n premi per a un vídeo presentat per alumnes de l’Instut El Pedró, de l’Escala, dotat amb 400 euros; i 3r premi per al vídeo “I tu, què tries?”, també de l’escola Vilagran, dotat amb 200 euros.

L’entrega de premis s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament de Girona, en un acte al qual han assistit Paqui Badosa, presidenta de la Fundació Oncolliga Girona; Eva Palau, regidora delegada de Salut; Carles Mundet, Cap del Servei de Promoció de la Salut Subdirecció Regional a Girona de l'Agència de Salut Pública de Catalunyam  i Xavier Vilà, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.